Handlemønsteret endres for alltid

AFTENBLADET MENER: Handlingen til jul og den såkalte Black Friday vil gi en tydelig forsmak på hvordan livet blir etter pandemien.

Fra logistikksenteret til netthandelselskapet JD.com i Kina under onsdagens handlefestival Singles Day.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Mennesker har en unik evne til å komme tilbake til normalen etter store påkjenninger. På et eller annet tidspunkt vil derfor Norge begynne å virke som i 2019, dersom vi blir kvitt smittetrusselen.

Noen endringer blir likevel varige. Vi kan for eksempel ikke se bort fra at vi blir mer omhyggelige med håndhygienen de neste årene, men først og fremst er det forbruksmønsteret som er i total endring.

Verken netthandel, ta med-mat eller matlevering er noe nytt, men gjennombruddet har skjedd i år, når vi rett og slett er anbefalt å holde oss hjemme. Distribusjons- og leveringstjenester bekrefter den økte oppdragsmengden og Posten forbereder seg på pakkerekord før Black Friday og jul.

Onsdag var det et slags forspill til Black Friday. Singles Day er i ferd med å bli den store handledagen, særlig på elektronikk. Netthandelgiganten Alibaba har døpt om dagen til en «global handlefestival». Selskapet holder til i pandemiens hjemland, Kina, og meldte at salget den første halvtimen var på 56,3 milliarder dollar. I fjor brukte de en hel dag på å komme opp i 40,5 milliarder! Enorme tall og nærmest bevis på at forbruksmønsteret nå revolusjoneres.

Til NRK melder Posten at de allerede har hatt en økning på 42 prosent på netthandelpakker i år og de henter inn 600 ekstra ansatte til julehandelen. Statistisk sentralbyrå skriver at internasjonale betalingskort for første gang er brukt mer til netthandel enn handel over disk her i landet.

I år vil det være håpløst å legge opp til lange køer og trengsel på Black Friday og i julehandelen. Senterleder for Kvadrat, Renate Hjørnevik, sa forrige uke til Rogalands Avis at de blant annet dropper timestilbud og at de fordeler de svarte tilbudene på hele uken.

Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland, har vært ute og oppfordret folk til å være tidlig ute med julehandelen, for å unngå smittesituasjoner i juleinnspurten, men mye tyder altså på at folk vil ordne dette på annet vis. Post i butikk og andre utleveringssteder kommer til å tyte ut av pakker som skal hentes. Færre byungdommer har egen bil og bestiller hjemkjøring, som etter 40–50 års pause er blitt noe butikkene må tilby igjen.

Denne trenden begynte før koronaen tok oss og mye tyder derfor på at vi vil våkne opp til et samfunn er varig forandret på dette området.

Mer service, mat og velvære, mindre gammeldags handel for senterleder Renate Hjørnevik, Kvadrat og de andre kjøpesentrene framover.

Trolig ville mange av disse endringene kommet uansett. Det er over ett år siden Kvadrat varslet at opplevelser som velvære og mat blir mer sentralt i kjøpesenteropplevelsen framover. Bærekraft er en annen ting forbrukerne er opptatt av og mange lavpriskjeder sliter fordi ungemennesker heller vil ha kvalitet enn kvantitet.

Poenget er likevel at alle disse endringene har kommet mye fortere enn ventet. Forbrukssamfunnet kommer ut av pandemien med en annen profil. Det kan være mye positivt i dette, men vi vet ikke helt hva vi mister.

Publisert: