Plikt til å opplyse

LEDER: Det er lett å bli mistenksom når toppsjefer i myndighetsorganer ikke vil stille til intervju.

Anne Myhrvold, direktør i Petroleumstilsynet, vil ikke stille til intervju med Aftenbladet for å svare på spørsmål om Goliat-skandalen.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Det italienske oljeselskapet Eni gjorde et heller slett arbeid med byggingen av Goliat-plattformen i Sør-Korea. Da den kom til Norge var den full av feil og mangler, noen var farlige for en plattform i produksjon.

Den norske organisasjonen i Eni har i ettertid gjort en god jobb med å stable prosjektet på beina igjen. Men prislappen har likevel gått opp med 19,5 milliarder kroner, eller 62 prosent, fra den opprinnelige planen.

Aftenbladet har de siste månedene dokumentert at norske myndigheter i årevis ble ført bak lyset av Eni.

Kilder har fortalt om feil som ble slettet fra listene før avreise fra Hyundai-verftet i Ulsan i Sør-Korea. Petroleumstilsynet (Ptil) selv har fortalt at de fant feil om igjen som de tidligere hadde bedt oljeselskapet rette opp. I 2016 og 2017 gikk 44 prosent av alle påleggene fra tilsynet til Eni.

Vil ikke intervjues

Det som har skjedd på Goliat er alvorlig. Det har påført samfunnet en betydelig ekstrakostnad. Og det viser at det er mulig å føre norske myndigheter bak lyset.

Ptil maner til åpenhet, tillit og læring. Men hvilken læring de selv har tatt fra dette, vil vi kanskje aldri få vite.

For direktør Anne Myhrvold mener hun ikke trenger å stille til intervju.

Direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet (OD) vil heller ikke intervjues om Goliat. Oljemyndigheten mener de ikke har noe nytt å bidra med.

Men det stemmer nok ikke helt. I 2013 påla daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe OD å gå gjennom større utbyggingsprosjekter, i lys av Yme-skandalen.

Dette skulle bidra til erfaringsoverføringer og redusere risikoen for å gjenta feil.

Noe å skjule?

Etter det som har kommet fram om Goliat, hadde det derfor vært naturlig for OD, som utarbeider regelverket, å svare på spørsmål om sine erfaringer med prosjektet.

Når Myhrvold sier at Ptil gitt svar på spørsmål via e-post i en innledende fase av artikkelserien, viser det bare at hun ikke forstått hva et intervju er.

En journalist unngår helst å gjøre intervjuer på e-post, blant annet fordi dette utelukker oppfølgingsspørsmål og fordi man går glipp av viktige detaljer. I tillegg er svar på e-post ofte skrevet av kommunikasjonsmedarbeidere.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Presseforbundet mener at både Nyland og Myhrvold har en plikt til å stille opp og opplyse samfunnet om sine beslutninger. Det har hun rett i.

Det er kanskje sånn at resten av oljebransjen kan lukke seg inne. En privat næringsdrivende kan nekte å stille til intervju. Men det kan ikke for eksempel en ordfører. Og heller ikke ledere i offentlige tilsyn og direktorater. De har en plikt til å opplyse.

Ellers kan man jo begynne å lure på hva de har å skjule.

Publisert: