Leder: Kampen om krigen

AFTENBLADET MENER: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) bør tenke seg grundig om før hun skrinlegger nye krigsmedaljer til gamle helter.

Publisert: Publisert:

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide bør snu i medalje-saken, skriver Aftenbladet på lederplass. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

  • Leder
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Forsvarsdepartementet vil ifølge lekkasjer likevel ikke gi dekorasjoner til motstandsfolk som ble oversett etter andre verdenskrig. I denne saken støtter vi Ap og SV som legger press på regjeringen for å snu i saken.

Det er stadig færre gjenlevende av motstandsfolk fra andre verdenskrig. Likevel har Forsvarsdepartementet fått inn 1300 forslag med navn som ikke er blitt hedret, men kunne fortjene en dekorasjon for innsatsen i de fem mørkeste årene vårt land opplevde i forrige århundre.

Ikke alle var helter

Fem års arbeid

I hele fem år har Forsvarsdepartementet drevet et historikerprosjekt for å vurdere innsatsen til motstandsfolk som ikke fikk dekorasjon etter krigen. Ifølge ABC Nyheter har prosjektgruppa nå konkludert med at det ikke skal deles ut medaljer.

Vi er enig med Ap-veteranen Marit Nybakk som har engasjert seg sterkt i denne saken: Alle som falt som følge av direkte eller indirekte motstandsinnsats bør dekoreres med Krigsmedaljen post mortem.

Utdeling av medaljer så mange tiår etterpå kan virke som en liten detalj, knapt verdt å diskutere i vår tid. Men bakgrunnen er prinsipiell og viktig nok: Det handler om å hedre motstandsfolkene etter like prinsipper for alle som tjenestegjorde i allierte militære formasjoner.

På riktig side i krigens dager

I praksis snakker vi særlig da om å hedre de som deltok i kommuniststyrte sabotasjegrupper. De var på riktig side i krigens år, men ble oversett og frosset ut av det norske samfunnet da freden kom og raskt ble erstattet med kald krig og frykt for Sovjetunionen.

Eksempler på grupper som ikke har fått den anerkjennelsen de hadde fortjent er blant annet Osvald-gruppa, Pelle-gruppa i Oslo og partisanene i Finnmark.

Osvald-gruppa fikk som eksempel sin aller første minneplakett så sent som i 1995.

Historikerprosjektet ble satt i gang av daværende forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i 2011. En stor dugnad for å finne kandidater til dekorering ble satt i gang og resulterte altså i mer enn 1300 forslag fra publikum og fagfolk. I stedet for medaljer vil historikerprosjektet munne ut i en bok, ifølge ABC Nyheter.

Dersom prosjektet med krigsdekorasjoner nå blir skrinlagt vil det være både et svik mot de som ikke er blitt hedret etter fortjeneste og respektløst mot de mange som har fremmet navn for å rette opp historisk urett.

Publisert:

Les også

  1. Strid om Krigskorset, påstått rasisme og ytringsfrihet

  2. Krigsveteraner markerer slutten på annen verdenskrig

  1. Andre verdenskrig
  2. Espen Barth Eide
  3. Forsvarsdepartementet
  4. Ine Marie Eriksen Søreide
  5. Marit Nybakk