På randen av korrupsjon

AFTENBLADET MENER: Statoil ga millioner til udefinerte prosjekter i et land gjennomsyret av korrupsjon. Det må aldri skje igjen.

Helge Lund var konsernsjef da Statoil inngikk avtaler med angolanske myndigheter.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

«Jeg tror pengene er tapt,» sa journalist Maren Sæbø under høringen i stortinget fredag. Den handlet om funnene fra Riksrevisjonens gransking av hvordan staten har fulgt opp Equinors utbetalinger til Angola.

Sæbø var blant de som i 2016 avslørte at Equinor har overført til sammen 420 millioner kroner i finansiering til et angolansk forskningssenter som ennå ikke er bygget. I fjor skrev Aftenbladet/E24 at 291 millioner selskapet har gitt til angolanske myndigheter til udefinerte sosiale prosjekter, ennå ikke er gjort rede for. Avtalen om disse utbetalingene ble inngått i 2011, da Statoil fikk andeler i flere oljeblokker i Angola.

Les også

Omdømmerisikoen for både Norge og Equinor bør tas opp til bred diskusjon

Les også

Equinors tvilsomme pengebruk

«Alle vet»

Aslak J. Orre, seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt og en av Norges fremste Angola-eksperter, sa i høringen at «alle vet om korrupsjonsrisiko i Angola».

Tidligere konsernsjef Eldar Sætre svarte likevel med at det er «ingen indikasjon på at pengene er misbrukt».

Helge Lund, som var konsernsjef i 2011, fortalte om et selskap som var preget etter korrupsjonsskandalen i Iran i 2002/2003. Han sa at Statoil etter dette hadde innført en nulltoleranse for korrupsjon. Men samtidig inngikk de disse kontraktene, som skulle fått varsellampene til å lyse i et regime som Angola.

Lund sa at selskapet valgte å være åpne, selv om dette var i strid med angolanske lover. Det samme sa Sætre. Lund sa han skulle ha ønsket at de hadde hatt flere kontrollmekanismer i 2011, mens Sætre sa at det har skjedd en rekke ting som gjør at selskapet ikke hadde inngått disse kontraktene i dag.

Lund sa: «Olje- og gassressursene befinner seg stort sett i land som har utfordringer med styresett», og at han opplevde at det var politisk enighet om at selskapet skulle utforske mulighetene i disse landene.

Les også

Tina Bru om Equinor i Angola: – Bra at selskapet ikke ville inngått slike avtaler i dag

Åpne?

Både Lund og Sætre vektla at Equinor hele tiden har vært åpne, og at de har informert departementet om det som foregikk i Angola. Men det er ting som tyder på at det ikke nødvendigvis stemmer.

For når Olje- og energidepartementet har etterspurt mer informasjon, er det ikke alltid at de har fått den, ifølge informasjon som kom fram under høringen.

Det blir litt for enkelt å skylde på at det var andre tider, eller på at oljeressursene ofte befinner seg i land med utfordrende styresett. For enten var det naivt, eller så ble lysten på å tjene penger så stor at Statoil valgte å se gjennom fingrene med at de ga fra seg skyhøye summer til udefinerte prosjekter. I et land som allerede var gjennomsyret av korrupsjon.

Nå er det nåværende konsernsjef Anders Opedals oppgave å sørge for at dette ikke skjer igjen. Og at selskapet praktiserer åpenhet på en måte alle kan forstå.

Publisert:
 1. Angola
 2. Korrupsjon
 3. Helge Lund
 4. Equinor
 5. Eldar Sætre

Mest lest akkurat nå

 1. – Unødig mange tar PCR-test

 2. 950 nye smittede på Nord-Jæren

 3. – Vi kjøpte dette som dødsbo i 2013. Da var det et ordentlig oppussingsobjekt.

 4. Han er ny kommunikasjons­direktør i SR-Bank

 5. Taliban kommer til Oslo søndag

 6. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå