Aftenbladet mener: Sekken på, redd en hval!

Det er lite som vekker mer miljøengasjement i oss enn søte seler og stranda hvaler.

Forskere fant 30 plastposer i magen på gåsenebbhvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra i Hordaland.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

EU har vedtatt et direktiv som pålegger oss å få ned forbruket av plastposer. Men formaninger fra Brussel får oss knapt til å heve øyenbryna. Det gjør imidlertid de nitriste bildene av plastposene i buken på en gåsenebbhval på Sotra. Over hele landet er miljøbevisstheten i folk blitt vekket.

På Sunde i Stavanger har idrettslaget fått 10.000 kroner mot at de rydder strender i nabolaget. Giveren er en miljøbevisst mann med sans for idrett. En oljeservicebedrift og en dagligvarebutikk har kastet seg på, og gir henholdsvis 5000 kroner og grillmat til idrettsungdommen.

I Egersund tar høyrepolitiker Leif Erik Egaas initiativ til en storstilt ryddeaksjon. Det mangler ikke på respons fra kommune, politikere og organisasjoner. I Jæren Friluftsråd merker de også pågang av folk som vil rydde strendene.

Det er flott om folk nå gjør det til en vane å ta med seg både sitt eget og andres søppel fra stranden, men det må også gjøres noe for å stanse tilstrømningen av plast. Akkurat nå kan ryddejobben virke endeløs.

Det kommer stadig ny plast. Ifølge en rapport fra World Economic Forum (WEF) flyter det minst 150 millioner tonn søppel rundt i verdenshavene. Søppelet, og særlig plasten, er en trussel for dyrelivet, advarer forskere.
Vi nordmenn er ikke de verste, og vi redder neppe hvaler om vi reduserer søppelet langs bare vår kyst. Men nå er det altså noe på gang i EU, og gjennom EØS-avtalen er også vi forpliktet til å redusere bruken av plastposer. Landene kan enten sikre at forbruket går ned til 40 poser per hode innen 2025, og/eller sørge for at posene ikke gis bort gratis i butikkene.

I Norge bruker vi 180 plastposer hver i året. Å redusere til 40, virker nesten umulig. Et pose-forbud, slik bystyrepolitiker Kristoffer Joner foreslår, er også for drastisk. Det som vil gi effekt, er om folk må betale mer for posen. Miljødirektoratet anbefaler en statlig avgift. Vi mener posen bør bli så dyr at den stimulerer til redusert forbruk.

Samtidig kan vi bli flinkere til å ta med sekk i butikken. Det er plass til mye melk og brød i en ryggsekk, og dersom vi i tillegg tar den på ryggen og spaserer hjem, blir handleturen det rene kinderegget: to gode miljøtiltak og et tredje for folkehelsa!

Publisert: