Politisk klimakollaps

LEDER: Verdens politikere har abdisert i klimasaken. Havariet i forhandlingene i Madrid demonstrerte dette for all verden. Finnes det likevel et glimt av håp, ligger det i at teknologien trumfer ideologien.

Publisert: Publisert:

Grønland opplever en av de raskeste oppvarmingene på jorda nå. Håpet om en politisk løsning på klimakrisen svinner, men kan teknologi trumfe ideologi? spør Aftenbladet. Foto: Steffen M. Olsen / TT NYHETSBYRÅN

  • Leder
  1. Leserne mener

Klimaforhandlingene i Madrid endte i fiasko. Verdens største forurensere blokkerte en forpliktende uttalelse om reduksjon i utslippene av klimagasser, fordi de ikke ønsket en løsning på spørsmålet om handel med klimakvoter.

Innføring av en pris på utslipp, og dermed etableringen av et marked for utslippsreduksjoner, er sannsynligvis et av de mest effektive tiltakene hvis verden skal klare å holde temperaturstigningen som følge av utslipp på et nivå som hindrer en global katastrofe.

Det er lett å bli pessimist når verdens ledende politikere ikke er villige til å komme med mer enn vage formuleringer, selv om verden står foran en potensielt ødeleggende rask klimaendring på grunn av menneskeskapte utslipp. Er det på tide å begynne å forberede seg på en verden som er mye varmere enn i dag?

Nye data om issmeltingen på Grønland er skremmende. Innlandsisen på verdens største øy smelter raskere enn noensinne, og mye tyder nå på at prosessen er selvforsterkende. Det kan allerede være for seint å hindre at mesteparten av den sørlige innlandsisen blir til vann, med havstigning som resultat. Skulle noe liknende skje i Antarktis, og det kommer dessverre skremmende data også derfra, vil hundrevis av millioner mennesker måtte flytte på seg.

Når verdens viktigste økonomi, USA, ledes av en erklært klimafornekter, og Norges statsminister Erna Solberg nekter å ta ordet «klimakrise» i sin munn, er det ikke vanskelig å forstå at mange har mistet troen på at det finnes en politisk løsning på klimaspørsmålet. De samme politikerne som gjerne erklærer at klimasaken er vår tids viktigste spørsmål, er ikke villige til å fatte upopulære, men nødvendige, vedtak.

Aftenbladet er i ferd med å miste troen på en politisk løsning. Klimaforhandlingene som starter opp igjen i Glasgow neste år, må utrette mirakler for å komme noen vei. Risikoen for en ny politisk kollaps er overhengende.

Det er sannsynligvis på det teknologiske området, ikke det politiske, at de store gjennombruddene vil komme. Et land som Kina investerer tungt i fornybar energi nå. Det samme gjør mange land i EU og både amerikanske selskaper og amerikanske delstater som er på kollisjonskurs med sin egen president, og fornybar energi blir stadig mer konkurransedyktig mot fossil.

Publisert: