Redningspakken er ikke et sugerør inn i statskassen

LEDER: Det er viktig at bedriftsledere ikke forsøker seg med ekstraordinære sugerør ned i statens store hjelpepakker.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri ner blant dem som advarer mot misbruk av kontantstøtteordningen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 1026 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Lederen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, advarer sine medlemsbedrifter mot å forsøke å sko seg på statens ekstraordinære koronapenger. Han viser i et intervju med E24 til at det kan være fristende å ta litt ekstra hardt i når omsetningssvikten skal beregnes som grunnlag for søknad om kompensasjon. Tilskuddene er ment å virke raskt for å motvirke konkurser.

Konkurransetilsynet på sin side truer med å anmelde leverandører av smittevernutstyr som forsøker å utnytte situasjonen. Flere helseforetak har fått tilbud om å kjøpe munnbind til priser som langt overgår det normale.

At faren er reell kommer også fram av det faktum at Lier-Hansen finner det nødvendig å rette en slik advarsel til sine medlemmer. Selv om det store flertallet selvsagt holder seg solidarisk i skinnet, vil det alltid være noen som forsøker å utnytte situasjonen.

Støttetiltakene som nå lanseres, både overfor bedrifter og enkeltpersoner, bygger på selvangivelsesprinsippet. Det betyr at de beløp som oppgis som grunnlag er gitt på ære og samvittighet. Viser det seg at det er feil, vil det bli slått hardt ned på. For eksempel i form av senere straffeskatt. Finansminister Jan Tore Sanner understreker at det også kan bli snakk om strafferettslige reaksjoner.

Les også

Slik virker «kontantstøtten»

Det norske velferdssamfunnet innebærer at staten bidrar med store summer på mange samfunnssektorer. Statlige overføringer er trygge penger som mange kan tenke seg å berike seg på. Det risler mange milliarder ned over helse- og omsorgssektoren, skoler og barnehager, samferdsel og infrastruktur for øvrig. Ved privatisering av enkeltsektorer dukker det opp selskaper som drar nytte av statlige tilskudd, uten at overskuddet som skapes går i fullt mon tilbake til den felles, offentlige pengesekken. Det skal ikke stor fantasi til for å tenke seg at enkelte bedriftsledere nå legger hodene i bløt for på kreativt vis å finne ut hvordan de kan få del i de statlige milliardene som nå drysses ut over landet.

Vi forutsetter at regjeringen parallelt med de ekstraordinære utbetalingene bygger opp et kontrollsystem som kan ettergå utbetalingene, og som kan slå hardt ned på misbruk. Nå trenger vi bedriftsledere som er mest opptatt av å overleve for å kunne bidra litt ekstra ved en senere anledning, når det er behov for å fylle på statens pengebinge igjen.

Publisert: