Skivebom fra Ropstad

LEDER: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad angriper miljøbevegelsens menneskesyn. Han gjør det på fullstendig hjelpeløst vis.

Kjell Ingolf Ropstads utspill om miljøbevegelsen er uredelig.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det var i en tale til sitt eget landsstyre fredag at Kjell Ingolf Ropstad advarte om at det kristne menneskesynet er under angrep i Europa. Han nevnte høyreekstremismen, før han gikk til miljøbevegelsen. Han viste til at deler av miljøbevegelsen i Europa sidestiller dyr og mennesker, og ser på mennesker som ikke noe særlig mer enn et litt intelligent dyr. Han mener dette truer menneskeverdet og synet på menneskets iboende egenverdi.

Ropstad beveger seg dermed svært langt ut i periferien. Han er ikke en gang på tynn is. Enda verre blir det når han skal utdype kritikken i Politisk kvarter i NRK mandag morgen. Han drar MDGs syn på bioetikk og aktiv dødshjelp inn i dette, og mener at man kan ende et sted der et sårbart menneske har lavere verdi enn et dyr.

Dette er det reneste vrøvl fra Ropstad, og et av de mest hjelpeløse politiske utspill noen norsk partileder har kommet med.

Han kunne for eksempel ha advart mot autoritære tendenser i miljøbevegelsen. Advart mot en tendens til å ville ha alle til å gå i samme takt, som når byrådet i Oslo vil innføre kjøttfrie måltider i Oslo-skolen. Eller be Grønn Ungdoms leder i det minste besøke et kyllingfjøs før han vil avvikle hele produksjonen.

Men å be Une Bastholm, talsperson for MDG, om å ta avstand fra en påstått holdning til at mennesker og dyr skal ha lik verdi, hører ingen steder hjemme. Det er umulig å føre en politisk debatt ut fra et slikt utspill.

Ropstads troverdighet blir ikke akkurat høyere av at han selv har sittet musestille i regjeringsbåten mens regjeringskolleger har herjet rundt nettopp med KrFs verdi- og menneskesyn. Det gjelder de norske IS-barnas sak, og det gjelder regjeringens mange kutt i støtten til de mest sårbare blant oss. Enten det er avvikling av uføretillegget til unge, kuttet i støtte til familier som har barn med cøliaki, eller kuttet i arbeidsavklaringspenger. Det siste kommenterte nestleder Olaug Bollestad med at var vanskelig, men noe må de ofre i et regjeringssamarbeid.

Det er tydelig at KrF-lederen i talen før helgen ville mane sine egne til kamp, kamp for det kristne menneskesynet, kamp for de mest sårbare. Men scenariet han tegner opp for å få det til, er for fjernt fra virkeligheten. Utfallet mot miljøbevegelsen er direkte uredelig. Det er skivebom.

Dermed ender Ropstad med å male seg selv og partiet inn i en bitteliten, mørk avkrok. Vi tviler på at det er plass til særlig mange der.

Publisert: