Gledelige tall om mobbing av norske gutter

LEDER: Mobbingen blant norske gutter går ned, viser en omfattende
undersøkelse i regi av verdens helseorganisasjon, WHO.

Mobbingen går ned blant norske gutter, men voksne har fortsatt mye å lære.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Undersøkelsen omfatter ikke mindre enn 48 land. Da en lignende undersøkelse ble presentert i 2016 svarte ni prosent av norske, 11 år gamle gutter at de ble mobbet regelmessig. Nå, fire år senere, er dette tallet kommet ned på fem prosent. 3600 norske barn har deltatt, og det er derfor grunn til å feste lit til tallene. Mobbingen blant norske elever i denne aldersgruppen er lavest i Europa.

Tallene forteller også at norske elever har et høyere trivselsnivå enn skolebarn i samme alder i de andre nordiske landene. 10 prosent høyere trivselsnivå, sier tallene.

Alt dette er gledelig. Det forteller en god del om det arbeidet som gjøres på den enkelte skole for å bekjempe mobbing. Systematisk arbeid, kompetansebygging, samt opprettelse av mobbeombud i de fleste fylkene har bidratt. Det har også de rettssakene som har involvert klage og påfølgende
erstatninger i ettertid for enkelte mobbeofre flere steder i landet. Ingen kommuner eller skoler kan lenger fri seg fra ansvaret for å bekjempe mobbing.

Mobbeombud i Viken, Bodil Houg, gav i Dagsrevyen for noen uker siden uttrykk for at forbedringen har skjedd i en periode der gaming er blitt langt mer akseptert, og at gamere, gjerne tidligere omtalt som nerder, nå har en helt annen status. Dette kan ha bidratt til å få mobbingen ned, mener hun. Det
kan ha noe for seg.

Det som imidlertid er bekymringsfullt, er den tonen og retorikken som kjennetegner store deler av kommunikasjonen mellom voksne, særlig på sosiale medier. Både her til lands, men kanskje i enda større grad andre steder, skjer en polarisering der ulike menneskegrupper karakteriseres grovt nedsettende. Politikere som insisterer på å «kalle en spade for en spade», og med det mener seg berettiget til å si nesten hva som helst om sine politiske motstandere, er ikke akkurat med på å gjøre arbeidet med å bekjempe mobbingen blant barn og unge enklere.

Enten vi liker det eller ikke, så har barn og unge som mobber lært det et sted. Voksne som bruker nedsettende og mobbende uttrykk overfor hverandre gir en aksept til mobbende adferd blant barn.

Ja visst skal vi glede oss over utviklingen blant skolebarna. Men kanskje det er på tide å ta et krafttak mot mobbende og nedsettende ord og uttrykk som brukes nesten daglig av voksne.

Les også

 1. Elev til «Helsesista» om de siste ukene: «Veldig tydelig at jeg har ingen å være med»

 2. Avskyelig ungdomsvold

 3. «Ikke ta fra dem mobilen – lær oss heller å bruke den!»

Publisert:
 1. Mobbing
 2. Barn
 3. Leder

Mest lest akkurat nå

 1. Denne kommunen vurderer å melde over­gang til Roga­land

 2. Alkohol medvirkende da kvinne ble frifunnet for trafikkuhell

 3. Bor du på Storhaug? Da kan hjemmet ditt bli en teater­scene

 4. Stadig flere tipser om svart arbeid i Rogaland

 5. Stortinget kan få skatte­smell etter rot med pendler­boligene. Har ikke betalt det de skal

 6. Lokale tall: Her er antall korona­smittede siste døgn