Ansvar forplikter

LEDER: By- og kommunestyrene som nå skal konstituere seg, forvalter et stort ansvar. Personstrid og splid må ikke få ødelegge lokaldemokratiet.

Sandnes bystyre i byens flotte, nye rådhus.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det har vært fascinerende, men mest trist, å følge utviklingen i enkelte av partilagene til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) denne høsten. Om det ikke hadde vært sant, ville man neppe klart å finne på det. Utmeldinger, eksklusjoner, drittkasting og stadige omkamper og omgjørelser av tidligere vedtak etterlater et inntrykk av at FNB har skaffet seg mange nye folkevalgte som har en i beste fall begrenset forståelse av det ansvaret de har tatt på seg som folkevalgte.

Lokaldemokratiet er noe av det fineste vi har. Og lenge så det ut til at FNB var et stjerneeksempel på hvordan engasjement fører til organisering, og deretter innflytelse gjennom demokratiske valg. Det er jo akkurat slik det skal være. Framveksten av nye partier med nye ideer er et sunnhetstegn. Demokratiet virker.

Valgkampen er over, verv og roller er fordelt. Nå skal den politiske hverdagen begynne, den som består av hardt arbeid, ofte på fritiden, i bydelsutvalg, i politiske underutvalg, i styrer og råd, og i formannskap og kommunestyre. Alle folkevalgte fortjener ros og takknemlighet for den jobben de gjør, uansett hvilket parti de representerer.

De lokale folkevalgte er også arbeidsgivere. Kommunale tjenester utføres av ansatte som har de folkevalgte som sine arbeidsgivere. Kommunene må ha nok ansatte, med den rette kompetansen, til å utføre alle de oppgavene de er pålagt.

Noen kommuner er for små på egenhånd til å klare alt selv. Og noen ganger er det uansett smart å samarbeide, også for større kommuner. Det har vi tradisjon for på Nord-Jæren.

Derfor gir det også grunn til en viss bekymring at samarbeidsklimaet mellom kommunene noen ganger har sett ut til å forverre seg. Det mislykkede forsøket på å opprette en storkommune der både Sandnes og Stavanger var med, falt helt i fisk. Men Nye Stavanger medfører uansett at den tidligere bykommunen Stavanger med ett blir en av landets store landbrukskommuner, med tomater, sau og oppdrett som store næringer.

Vi forventer selvsagt ikke at alle folkevalgte skal gå i takt. Politisk uenighet er et gode, og denne uenigheten og meningsbrytingen er en integrert del av et fungerende lokaldemokrati. Men vi forventer at alle folkevalgte er seg sitt ansvar bevisst. Velgerne har gitt dem sin tillit gjennom valg. Da påhviler det dem et stort ansvar for å vise seg den tilliten verdig.

Vi ønsker alle folkevalgte lykke til.

Les også

  1. – «Kvalitetssikring» av nye partier er et blindspor

Publisert:
  1. Lokaldemokrati
  2. Demokrati

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne i 90-årene kom seg ut uskadd

  2. Kvelden tilhørte Froddien

  3. Du vett, mååååden han seie det på

  4. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

  5. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

  6. Tingretten i Egersund stengt med umiddelbar virkning