Flere må ut

AFTENBLADET MENER: Et Ap i krise må tørre å ta sjansen på en stor utskiftning av toppledelsen når den som sitter ikke ser ut til å fungere.

Både nåværende nestleder Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng må ut av ledelsen i Ap dersom Jonas Gahr Støre skal få selskap av både Hadia Tajik og Tonje Brenna.
Publisert: Publisert:
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Rogaland Ap bekreftet i februar at de ønsker Hadia Tajik som nestleder i Ap.

Siden da har også flere fylkeslag, samt AUF, foreslått kunnskapsminister Tonje Brenna som ny nestleder i partiet. Brenna har også sagt at hun ønsker å bli nestleder i Ap.

Så langt har diskusjonene dreiet seg om en kamp mellom Tajik og Brenna om det nestledervervet i Ap som etter Tajiks avgang i fjor står ledig.

Tilbakemeldingene varierte fra «forbannet mye støy» til at begge er gode kandidater som nestledere da Aftenbladet sjekket temperaturen i partiet forrige uke.

Fylkeslagene i Ap har frist til fredag med å foreslå kandidater til sentralstyret og den øverste partiledelsen.

Oslo Arbeiderparti vedtok tirsdag kveld at de ønsker endringer i partiledelsen i Arbeiderpartiet. Hvilke endringer de ønsker, kom ikke fram av vedtaket.

Men mye tyder på at det er flere der som vil at Tajik skal komme tilbake i partiledelsen. Blant de som har vært åpne om dette er Homonettverket i partiet, som formelt er underlagt Oslo Ap.

De kunngjorde denne uken støtte til både Hadia Tajik og Tonje Brenna som nye nestledere i Ap.

Og dersom begge disse to skal inn i partiledelsen, vil det bety at sittende nestleder Bjørnar Skjæran må ut. Også partisekretær Kjersti Stenseng må da skiftes ut, av hensyn til kjønnsbalansen i partiledelsen på fire personer.

Dersom statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre blir gjenvalgt som leder, ville han etter landsmøtet i mai dermed fått med seg et helt nytt lederteam.

Og det er kanskje ikke det verste som kunne skjedd Arbeiderpartiet akkurat nå. Den siste meningsmålingen for TV2 lå på 16,5 prosent for Ap, og det er uklart hvor mye lengre ned partiets oppslutning kan komme.

Bjørnar Skjæran har siden han kom inn i partiledelsen ikke markert seg stort, og er i det hele tatt en ganske anonym skikkelse. Kjersti Stenseng har vært partisekretær siden 2015, og har overlevd i sin stilling flere ganger til tross for flere smeller.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til NRK at partiet blant annet bør tenke på fornyelse og «folk som er engasjerte og samlende.»

Det er helt klart at Ap trenger fornyelse i toppen av partiet, og da må også alternativer som at både Brenna og Tajik kan få plass i ledelsen høyere opp i debatten i partiet.

Publisert: