Fra brexit-kaos til farse

LEDER: Britenes brexit har gått fra kaos til tragisk farse. Nå forsøker underhuset å finne en vei ut av uføret.

Etter tre dager med ulike voteringer, endte det britiske parlamentet med å be om utsettelse av brexit.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Etter tre dager med ulike former for voteringer står det klart at britene vil ut av EU, men ikke uten en avtale. Problemet er bare at den avtalen som foreligger – og som EU selv betegner som den endelige - den har det samme underhuset i det britiske parlamentet stemt ned to ganger.

Les også

Underhuset sier nei til «no deal»

I politikken er det et velkjent begrep at «kjem tid, kjem råd!» I det siste vedtaket ber britene om utsettelse. I stedet for å forlate EU ved utgangen av denne måneden, ønsker man å vente til 1. juni. Foreligger det en endelig og godkjent utmeldelsesavtale da, kan britene la være å velge medlemmer til EU-parlamentet. Men utsettelsen kan vare i årevis også. Det er opp til britene å finne en løsning. Ikke EU.

Les også

Parlamentet går inn for å utsette EU-utmeldingen

Den største taperen

Det er vanskelig å se hva som skal bli løsningen på britenes brexit-kaos. Og det er vanskelig å se for seg de endelige konsekvensene, politisk og økonomisk. Det som er sikkert er at mange land blir berørt, også Norge. Og britene vil tape stort på en utmeldelse.

Den største taperen er likevel folkeavstemnings-instituttet. I et representativt demokrati som sjelden eller aldri benytter denne formen for folkelig retningsdirigering, blir folkeavstemninger sjelden en suksess. Den konservative statsministeren David Cameron trodde han skulle stagge EU-skeptikerne i eget parti med folkeavstemningen. I stedet ble landet kastet ut i kaos.

Folkeavstemninger legges enklest opp med ja eller nei som voteringsalternativ. Det lyktes brexit-tilhengerne å vinne fram med argumentet om at britene ville spare milliarder i EU-kontingent – penger som kunne brukes til hjemlig helsestell. Så enkel var likevel ikke denne prosessen. Nå står en omfattende økonomisk nedtur for døren dersom det ikke lykkes å finne en løsning.

Les også

Rungende nei til ny folkeavstemning om brexit

Les også

Britiske protester til liten nytte

Les også

Corbyns tafatte snuoperasjon

Finn sammen

Ny folkeavstemning kan være en vei ut, men en bommert bør likevel ikke forsøkes rettet opp med å gjøre tabben en gang til.

I torsdagens parlamentsmøte ble et forslag fra Labour-leder Jeremy Corbin om å samles for å jobbe fram et bredt kompromiss, nedstemt. Vi tror likevel at det beste britene nå kan gjøre, er å stoppe opp, ta tiden til hjelp, og samle seg i et slags krise-fellesskap der alle parter jobber konstruktivt med å finne en løsning. Å fortsette som nå vil bare gjøre splittelsen grundigere, dypere og mer langvarig.

Publisert:
  1. Brexit
  2. Folkeavstemning
  3. EU

Mest lest akkurat nå

  1. Ber om tips etter trafikkuhell i Hillevåg

  2. 106 nye er smittet i Stavanger

  3. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

  4. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

  5. Ned i vekt? Bli kvitt mage­fett? Her er årets mest populære kost­holds­råd

  6. Usikker tilstand på Folken-bygget