Endelig: You are fired

AFTENBLADET MENER: Anstendigheten vant, det amerikanske demokratiet står ennå. Joe Biden blir USAs 46. president, og Kamala Harris blir første kvinnelige visepresident.

For Trump synes ingenting å være større enn ham selv. Det er et svært dårlig utgangspunkt for et hvert menneske som vandrer på Jorden. Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Tidlig lørdag kveld begynte endelig store, amerikanske medier å melde at Demokratenes Joe Biden har vunnet presidentvalget i USA. Pennsylvania, hvor Biden er født, ble sammen med Nevada statene som vippet det hele, og sender Donald Trump ut av Det Hvite Hus.

Biden er snart 78 år gammel, han har vært Obamas visepresident i åtte år, han har sittet i senatet i en mannsalder, den ene delen av den Kongressen mindre enn 20 prosent av amerikanerne sier de har tillit til. Nå må han prøve å lime landet. Det må stå aller øverst på listen, sammen med å håndtere koronakrisen. 9,8 millioner amerikanere er registrert smittet, 237 000 er døde.

Les også

Joe Biden får en tøff start

I tillegg har Trump sagt opp Parisavtalen, trukket USA fra verdens helseorganisasjon midt under pandemien, brydd seg lite om å finne løsninger sammen med noen som helst, og han har løyet, løyet og løyet. Han har spilt på de dype motsetningene til egen fordel. Han har gått sammen med de mest radikale abortmotstanderne, han har fyrt opp under alvorlige rasemotsetninger, han har pekt nese av helsevesenets innsats under pandemien, og beskyldt legene for å overrapportere koronadødsfall for å tjene mer penger.

De siste dagene har flere framstående republikanere omsider tatt avstand fra babbelet til Trump, om ulovlige stemmer, om at Demokratene prøver å stjele valget fra dem, om at han egentlig har vunnet. Stemmetellerne har stått på sitt. De har talt stemmer. De har nektet å la seg forstyrre.

En time før alle store medier lørdag utropte Biden til USAs 46. president, brølte Trump på Twitter: I WON THIS ELECTION, BY A LOT!

For Trump synes ingenting å være større enn ham selv. Det er et svært dårlig utgangspunkt for et hvert menneske som vandrer på Jorden, men når man i tillegg er president i USA, kan det bli direkte farlig. Takk og lov for at han tapte.

Det skal telles og analyseres lenge ennå. Hvorfor fikk Trump så mange stemmer? Hvorfor ble så mange av oss overrasket over det? Hvorfor tok meningsmålerne så feil? Hva har de spurt om, og hva har de ikke spurt om? Er landet så dypt splittet at de som tilhører eliten ikke en gang klarer stille spørsmål som fanger opp hva svært mange virkelig bryr seg om?

Kommer Joe Biden til å stille de spørsmålene?

Det er i alle fall grunn til å tro at han vil se på oppgaven som større enn seg selv.

Les også

 1. President Biden

 2. «Løgn og vrengebilder av verden er en arv etter Trump vi må slutte med i den norske offentlige debatten»

 3. Biden blir USAs neste president

 4. Ny smittetopp i USA – passerer 10 millioner registrerte koronatilfeller

Publisert:
 1. Presidentvalget i USA
 2. Joe Biden
 3. Donald Trump
 4. Trump
 5. Amerikansk politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Disse får vaksine denne uken

 2. Pøbels «The Lovers» fikk bare stå et døgn før det ble tilgriset igjen med samme rødmaling som sist

 3. Ble kalt gris, veltet bord med boller og ellevill feiring: – Deilig å slå «Rolex-guttene»

 4. Ti nye smitte­tilfeller på Nord-Jæren

 5. Det er et lovpålagt krav med psykologkompetanse i kommunene. Langt fra alle kommunene i Rogaland oppfyller kravet

 6. Norgesmester fra Sandnes for andre gang