Jernhånd i Kasakhstan

LEDER: Vladimir Putin vil aldri tillate at urolighetene i Kasakhstan kan true Russlands hegemoni i landet. Opptøyene har derfor liten mulighet til å utvikle seg til en demokratibevegelse.

Russiske spesialstyrker på vei til Kasakhstan marsjerer om bord i et fly på en militær flyplass utenfor Moskva. Bildet er publisert av russiske myndigheter.
Publisert: Publisert:

Kasakhstan er et land med en stor strategisk beliggenhet. På størrelse med Vest-Europa, med bare 18 millioner innbyggere, men med store olje- og mineralreserver og grense mot både Russland og Kina. Kina har en stor kasakhisk befolkning i grenseområdene mot Kasakhstan.

Kasakhstan er i prinsippet et selvstendig land, men i praksis er Russlands innflytelse enorm.

Etter oppløsningen av Sovjetunionen ble landet selvstendig i 1991, men har i alle år siden vært en nær alliert av Russland og etter hvert landets de facto diktator, president Vladimir Putin.

Nursultan Nazarbajev (81), som også var leder for den kommunistiske sovjetrepublikken Kasakhstan, ble det selvstendige landets første leder, en posisjon han beholdt helt til 20. mars 2019. Han utpekte selv sin etterfølger, Kassym-Jomart Tokajev (69), og har beholdt flere sentrale maktposisjoner.

«Valget» av Tokajev i 2019 ble fordømt som udemokratisk av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

I likhet med mange autoritære regimer, blant dem mange i Sentral-Asia, har kasakhiske myndigheter brukt sterkt subsidierte energipriser som et virkemiddel for å forbli populære.

Selv om oljerikdommen har gjort elitene i landet svært velstående, noe de utallige prestisjebyggene i den nye hovedstaden Nur-Sultan (tidligere kalt Astana) vitner om, lever den jevne kasakhstaner et mye mer fattigslig liv. Medianinntekten i landet er på rundt 2000 norske kroner i måneden.

Da de høye gassprisene førte til at regjeringen måtte kutte subsidiene av flytende naturgass, utløste dette omfattende protester og opptøyer. Særlig i og rundt landets største by, den tidligere hovedstaden Almaty.

Myndighetene, med både verbal og militær støtte fra Russland, har svart med brutale metoder mot protestaksjonene. Ifølge offisielle kilder er minst åtte medlemmer av sikkerhetsstyrkene blitt drept, og presidenten skal fredag ha gitt ordre om å skyte med skarpt og uten forvarsel mot demonstrantene, som han kaller «bevæpnede banditter» og «terrorister».

Kasakhstan er medlem i en forsvars- og sikkerhetsallianse sammen med Hviterussland, Armenia, Kirgisistan, Tadsjikistan og Russland. Disse landene er allerede enige om å sende «fredsbevarende» styrker til landet. Dette er i praksis det samme som russiske spesialstyrker.

Det er dessverre liten grunn til å tro eller håpe at opptøyene vi nå opplever, er starten på en form for demokratibevegelse i Kasakhstan. På kort sikt er det mest realistiske å advare Russland mot omfattende gjengjeldelsesaksjoner og ytterligere tap av liv.

Kasakhstan er i prinsippet et selvstendig land, men i praksis er Russlands innflytelse enorm
Publisert: