Renere energi kan gi færre konflikter

LEDER: Maktkamp om naturressurser kan dempes ved økt bruk av fornybar energi. Det kan gi færre konflikter, spår forskere.

Solenergi skapt på et hustak i Berlin. Fornybare energikilder kan dempe konfliktnivået i verden, mener forskere.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Vi ser i dag et betydelig prisfall på olje som følge av at etterspørselen stopper opp. Dette er ett av aspektene som kan endre seg ved overgangen til fornybar energi: at markedsbaserte priser basert på
tilbud og etterspørsel med påfølgende ubalanse nasjoner imellom, blir mindre viktig.

Forskere ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt har sett på ulike konsekvenser ved overgang til fornybar energi. Olje og gassressurser har tradisjonelt vært viktige utenrikspolitisk innslag. Forholdet mellom
storforbrukeren USA og storprodusentene i Midt-Østen var lenge et dominerende element i maktbalansen. Helt til USA ble selvforsynt. Frykten for ressursknapphet har ligget til grunn for den store spenningen nasjoner og regioner imellom. Løser vi utfordringen og går over til utelukkende fornybar energi, forsvinner frykten for knapphet som grunnlag for nasjoners ønske om makt over olje- og gassressursene.

De to forskerne Roman Vakulchuk og Indra Øverland har publisert en artikkel basert på en rekke ulike vurderinger om konsekvenser av en overgang til fornybar energi. Redusert risiko for storkonflikter er et mulig resultat. Forskerne peker på at geopolitisk makt blir jevnere fordelt, og den makt enkelte nasjoner har over andre blir langt mindre ved fornybar energi.

Jevnere fordeling av makt kan lede til økt demokratisering i noen land. Konfliktnivået synker da dersom man anvender teorien om fred og demokrati, som sier at demokratier neppe går til krig mot hverandre. Økt internasjonalt og regionalt samarbeid kan bli resultatet, påpeker forskerne optimistisk. Men de legger til at utvikling av teknologi til produksjon av fornybar energi kan bli brukt som pressmiddel.

Det er lite systematisert forskning om temaet, selv om det finnes analyser basert på vitenskapelige iakttakelser helt tilbake til 1970-1980-tallet. Usikkerheten er stor, og derfor ønsker forskerne seg systematisk satsing på dette temaet.

Men legger vi et tradisjonelt og positivt syn på behovet for internasjonalt samarbeid og fellesskap til grunn, må det være lov å se optimistisk på framtida. Priskollaps og etterspørselsbortfall etter fossile energibærere kan tvinge fram nok fornybar energi, noe som igjen kan gi oss en mindre konfliktfylt verden. Det er da noe.

Les også

 1. 10 tegn på at oljeindustrien har kollapset

 2. Ny rapport peker på massivt behov for grønne investeringer. Siri M. Kalvig mener Norge nå må gripe muligheten

 3. Analytiker ser risiko for oljepris ned mot null: – Vi er på vei dit for øyeblikket

 4. Oljepriskollapsen ga kraftig nedgang i Norges handelsoverskudd

Publisert:
 1. Fornybar energi
 2. Energi
 3. Demokrati
 4. Forskning
 5. Nupi

Mest lest akkurat nå

 1. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 2. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 3. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 4. Beruset mann arrestert. Spilte høy musikk og brølte

 5. – Dette er en suksess

 6. Snart skal han hedres. Men hedersgjesten selv klarte ikke å holde sitt høytidelige løfte: Å ikke dø før 11. desember