Solide statsråder sikret Rogaland som et blåblått fylke

LEDER: De blåblå regjeringspartiene kapret igjen 7 av Rogalands 14 seter på Stortinget. Det er ekstremt, men også en tillitserklæring til de tre statsrådene fra fylket.

Solveig Horne og de andre rogalandsstatsrådene i Solberg-regjeringen kan ha bidratt til det gode valget for de blåblå partiene i Rogaland.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Solfrid Lerbrekk (SV), og på overtid Øystein Hansen (Ap), gjorde Rogaland rødere, men de blåblå i fylket er like sterke nå som for fire år siden. Det er sentrum som har fått lide. Venstre og KrF har avgitt ett mandat hver.

Nasjonalt viser valget at velgerne mener at regjeringspartiene fortjener en ny runde. Valget i Rogaland forsterker inntrykket gjennom at Frp har en stemmemessig framgang og at Høyre holder stand.

Vi tror Erna Solberg har fått godt betalt for å satse på flere solide statsråder fra fylket. Verken Bent Høie (H), Ketil Solvik-Olsen (Frp) eller Solveig Horne (Frp) har på noe tidspunkt gått seg bort, selv om de alle har vært i hardt vær. Det har nok også gått hjem at de har holdt seg unna de sakene der retorikken har blitt viktigere enn politikken, og holdt seg til det jordnære, jærske lynnet.

Bent Høie, som er rogalandsbenkens desiderte veteran, har gjennomført sin beste valgkamp. Godt forberedt, men mer løssluppen og humoristisk enn noensinne, har han knapt tapt en debatt. Samtidig har han gitt uttrykk for klare ambisjoner, som han må følges tett på om han kan oppfylle. Det gjelder både hans mangeårige engasjement for rusmisbrukere og for psykiatri, men også hans løfter om pakkeforløp for flere diagnoser.

Ketil Solvik-Olsen har skapt et inntrykk av å levere godt på veiutbygging og jernbane, men vil nå bli fulgt enda tettere av den grønne opposisjonen og miljølobbyen. Det er viktig for ham at nyorganiseringen av jernbanesystemet og at Nye Veier AS leverer både på økonomi, kvalitet og framdrift.

Solveig Horne har levert på barnevern og har markert selvstendighet og vilje til nytenking på et Frp-svakt område som likestilling. Det er å håpe at et enda mer kjønnsbalansert Storting klarer å dra henne ytterligere i retning av et mer likestilt samfunn.

Rogalendingene liker konsensus. Rogalandsbenken har hatt som kjennetegn at den klarer å dra i land tunge lokale saker på tvers av partilinjene. Fornybarfondet og et styrket universitet er eksempler på tverrpolitisk gjennomslag.

Ap er mindre svekket nasjonalt, men styrket i Rogaland, Sp er styrket og den nye lederen for rogalandsbenken, Tina Bru, elsker å snakke opp rogalandssaker. Derfor bør det ligge til rette for et resultatorientert samarbeid også i den kommende perioden.

Les også

 1. Høge politikarskuldre på Breitorget

 2. Støres svarte kveld

 3. Hvem vil leke med Erna og Siv?

Publisert:
 1. Ketil Solvik-Olsen
 2. Rogaland
 3. Solveig Horne
 4. Bent Høie
 5. Nye Veier AS

Mest lest akkurat nå

 1. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 2. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 3. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 4. 18 fikk fartsbot i Sola

 5. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen