LEDER: Tydelig tale om Brexit fra den britiske statsminister Theresa May

Aftenbladet mener: Storbritannias statsminister Theresa May skal ha honnør for prisverdig klar tale om utmeldingen av EU.

Statsminister Theresa May holdt den store Brexit-talen tirsdag ettermiddag. Hun lover å få Storbritannia ut av unionen helt og holdent og fortest mulig.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tilhengerne av såkalt Remain har i det lengste håpet at May skulle åpne for at britene kunne få en halvveis medlems-løsning med den europeiske unionen.

De ble sørgelig skuffet, mens Brexit-tilhengerne og konservative EU-skeptikere som vant folkeavstemningen 23. juni i fjor jubler tilsvarende.

Les også

Statsminister Theresa May varsler fullt britisk brudd med EU

Som kjent finnes det ikke noe som heter litt gravid eller delvis død. Det tok May fullt ut konsekvensen av i sin store tale om Brexit, levert til landets ambassadører i Lancaster House i London tirsdag.

Helt ute er løftet

May gjorde klart at hun har en 12-punktsplan for hurtigst mulig sorti fra unionen, og hun avviser blankt at britene skal etterlates «halvt inne, halvt ute». May bekreftet for første gang offisielt at landet forlater både det indre markedet og den europeiske tollunionen, alt som en del av Brexit.

May utelukker samtidig å knytte tilsvarende forbindelser som Norge har gjort via EØS. Hun vil heller ikke kopiere den sveitsiske modellen med en frihandelsavtale og mer enn 100 bilaterale ekstraavtaler.

Den britiske modellen skal bli noe helt nytt, i form av et likestilt fellesskap med EU. May mener at denne modellen skal sikre at Storbritannia utenfor EU forblir en stor, global handelsnasjon.

En fotgjenger passerer et valutakontor mandag. Pundet har falt siden Brexit-beslutningen i fjor.
Les også

May varsler harde Brexit-forhandlinger

Det britiske pundet har mistet en femtedel av verdien etter folkeavstemningen og falt ytterligere etter Mays tale, men britisk økonomi er i framgang.

Adjø til EU og Nato?

Nå går verden inn i usikre tider. Riktignok lover May i beste retoriske ånd en lysere framtid for britenes barn og barnebarn.

Donald Trump tiltret fredag som USAs 45. president.

Men fredag tiltrer Donald Trump som USAs 45. president. Trump har lovet at en ny handelsavtale mellom USA og Storbritannia skal komme fort på plass. Den nye amerikanske presidenten gleder seg over Brexit-avgjørelsen og mener at hele EU nå står for fall - samt at Nato er foreldet.

Vi har gjentatte ganger uttrykt skepsis til sentralisering og byråkratisering av den europeiske unionen.

Samtidig er det slik at en eventuell oppløsning av EU og av Nato, stadig sterkere nasjonalistiske strømninger og mer handelsproteksjonisme, kan ha større konsekvenser enn vi liker å tenke på for et lite land som Norge med svært åpen økonomi.

Det britiske folket har tatt sitt valg, Theresa May er prisverdig tydelig på at hun har tenkt å gjennomføre. Trumps støtte og tolkning gjør oss mer bekymret.

PS: Viktige Brexit-datoer framover:

Januar: Britisk høyesterett avgjør om Theresa May har myndighet til å aktivere artikkel 50 i Lisboatraktaten ved å bruke et kongelig privilegium.

31. mars: Fristen Theresa May har satt for å aktivere artikkel 50 om utmeldelse av EU, som gjøres ved å opplyse Det europeiske råd om avgjørelsen.

30. september 2018: Datoen EU-kommisjonens sjefforhandler Michel Barnier har satt for å få på plass betingelsene for utmeldingen.

31. mars 2019: Datoen May ønsker at forhandlingene skal være avsluttet innen.

Mai 2019: Storbritannia forlater formelt EU, etter at alle andre medlemsland har ratifisert britenes sorti – hvis alt går etter planen.

(Kilde: The Guardian)

Les også

 1. Paris vil bli det nye London etter brexit

 2. Svein E. Tuastad: For mykje demokrati, for lite handlekraft

 3. Trump: – Bare tullinger er mot et godt forhold til Russland

 4. Uforutsigbart USA er største risiko i 2017

 5. Carl Bildt: – Verden har aldri vært så usikker

Publisert:
 1. Theresa May
 2. Brexit
 3. Ledelse
 4. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

 2. Slutt på testing i skole og barnehage i Stavanger

 3. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

 4. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 5. Ombo uten strøm i fire timer

 6. – Derfor smalt det godt på mange treninger