Bra med ny kraftgigant

AFTENBLADET MENER: Vi har behov for industri i Rogaland. Derfor er det bra at kraftforsyningen til Hydros aluminiumsfabrikk på Karmøy sikres i et nytt selskap.

Vannkraft og industri skapte det moderne Norge. Og slik skal det fortsette, mener Stavanger Aftenblad.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Lyse, det interkommunale energiselskapet, og aluminiumsgiganten Hydro slår sammen vannkraftverk i Rogaland i et felles selskap med navnet Lyse Kraft DA. Hydro vil eie 25,6 prosent av dette selskapet, og Lyse resten.

Denne avtalen, som inkluderer mesteparten av Lyses vannkraftanlegg, gjør at Hydro sikres adgang til kraft til sitt aluminiumsverk på Karmøy i overskuelig framtid, noe som dermed bidrar til å trygge arbeidsplassene i denne nøkkelbedriften.

Avtalen gjør også Lyse til en større aktør i det norske kraftmarkedet med en produksjon på 9,5 terrawatt-timer, med muligheter for å bygge opp mer kompetanse i sitt forvaltningsmiljø i Stavanger.

Fallrettighetene i Røldals- og Suldalsvassdraget ble kjøpt av Hydro allerede i 1950-årene, nettopp med tanke på å skaffe kraft til et nytt aluminiumsverk på Karmøy. Vannkraftverkene Suldal I, Røldal, Suldal II, Kvanndal og Novle ble bygget ut én etter én.

Senere kom kraftstasjonene Svandalsflona og Middyr til. Samtidig som byggingen av kraftverkene foregikk, ble Hydros aluminiumsverk på Karmøy reist. Takket være ny teknologi kunne man nå frakte kraften på egne linjer, og slik kunne vannkraftverkene i Røldal og Suldal bli hovedleverandører av kraft til aluminiumproduksjonen på Karmøy.

Denne avtalen utløper i 2022, og Hydro har hele tiden vært klare på at de ikke akter å levere anleggene tilbake til det offentlige, noe som ellers følger av den såkalte hjemfallsretten som skal sikre at evigvarende norsk vannkraft ikke kommer på utenlandske hender.

Vi forstår godt Hydros holdning. Tilgangen til vannkraft var avgjørende for at Norge ble et industriland, og det er fortsatt et stort fortrinn at norske bedrifter har tilgang på klimavennlig og fornybar elektrisitet.

Avtalen gjør at Hydro vokser som vannkraftprodusent, mens Lyse får eierskap i anleggene i Røldal-Suldal. Det er ventet at fusjonen vil føre til store administrative besparelser på opp mot en halv milliard kroner.

Bedre lønnsomhet i Lyse er også godt nytt for eierkommunene i Sør-Rogaland, som årlig tar utbytte fra konsernet.

Ordfører i Suldal, Gerd Helen Bø (Sp) sier at hun i utgangspunktet er positiv til avtalen. Hydro-anleggene skaper verdifulle arbeidsplasser på Nesflaten, som Bø regner med er tryggere med denne avtalen.

Avtalen er godt nytt, og gir grunn til optimisme for vannkraftfylket Rogaland.

Tilgangen til vannkraft var avgjørende for at Norge ble et industriland, og det er fortsatt et stort fortrinn at norske bedrifter har tilgang på klimavennlig og fornybar elektrisitet

Publisert: