Tajiks bagatellisering

AFTENBLADET MENER: Det er ikke «uryddig» å gi feilinformasjon til myndighetene.

Nestleder i Ap og statsråd Hadia Tajik unnlot å rapportere inn at hun ikke bodde i eller betalte for leiligheten i Rogaland fra 2006 til 2010.
Publisert: Publisert:
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Søndag publiserte VG en artikkel om Aps nestleder og statsråd i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Hadia Tajik.

Saken handlet om da hun i desember 2006 ble politisk rådgiver for Bjarne Håkon Hanssen, daværende arbeidsminister. Tajik bodde på studenthybel i Oslo, men var fortsatt folkeregistrert hjemme hos foreldrene i Rogaland.

Hun søkte Statsministerens kontor (SMK) om pendlerbolig og opplyste først ikke å ha utgifter på hjemstedet. Senere leverte Tajik en ny søknad og la ved en leiekontrakt for en kjellerleilighet som tilhørte noen tidligere naboer av hennes foreldre. Tajik meldte flytting til kjellerleiligheten i folkeregisteret, men verken flyttet inn eller betalte leie der.

Leiekontrakten i den siste søknaden er signert av Tajik og datert 30. november 2006. Den første søknaden, der hun krysset av for at hun ikke hadde boligutgifter på hjemstedet, er datert dagen etter, den 1. desember.

«Da jeg så den kontrakten, så må jeg innrømme at jeg kvapp til. Dette ser uryddig ut», sa hun til VG.

Men dette er ikke «uryddig».

Tajik, som da var jusstudent og politisk rådgiver, mener i dag at VG burde ha fremhevet at hun bare var 23 år gammel. Men dette er av liten betydning. Som 23 år gamle Unge Venstre-leder Ane Breivik sa denne uken til Nettavisen:

«23-åringer har vært myndige i fem år. Vi er vant til å fylle ut skattemeldinger ogsjekke at alt er riktig.»

Tajik har sagt at det ikke er mulig å dokumentere utgiftene hun hadde hos foreldrene i denne perioden. Det kan godt hende. Men dette er irrelevant, i og med at det var leiligheten der hun var folkeregistrert som var grunnlaget for tildelingen av pendlerboligen. Og at det var denne hun unnlot å informere SMK om at hun ikke betalte for.

Tajik har gått i forsvarsposisjon i stedet for å legge seg flat. Og Ap-nestlederen har forsøksvis prøvd seg på avledningsmanøvre i form av krass kritikk mot Aftenpostens langt mindre alvorlige sak om en pendlerbolig i 2019.

På lederplass skrev Aftenbladet tidligere denne uken at vi var av den oppfatning at saken ikke framsto som så alvorlig at den var egnet til å svekke hennes posisjon vesentlig i dag. Siden da har det både kommet fram nye opplysninger og reaksjoner på saken som gjør at vi nå har skiftet mening.

Tajiks skattesak er foreldet juridisk, men tilliten til folk er det verre med. Spesielt siden Tajik nå, som arbeids- og inkluderingsminister, er den som er ansvarlig for Nav.

Nå vil Tajik gjøre opp for seg og betale ekstra skatt for årene hun hadde pendlerbolig.

Men det spørs om folks tillit til henne blir større av den grunn. For det blir vanskelig å forklare, både for Tajik og Ap-ledelsen, at topp-politikere ikke skal måtte følge de samme reglene som alle andre i samfunnet.

Publisert: