Venstres helom­vending

AFTENBLADET MENER: Venstre har som første norske parti endret mening i EU-saken. Dette har ligget i kortene en stund, men vil gi hovedfienden Senterpartiet lett spill i distriktene.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Venstres landsmøte stemte søndag ja til at partiet skal jobbe langsiktig for at Norge skal bli medlem av EU. Dermed har det tradisjonelle nei-partiet blitt ja-parti, til tross fra klare advarsler fra partinestor Odd Einar Dørum og fra en rekke distriktsrepresentanter.

Både nyvalgt leder Guri Melby og særlig nestleder Sveinung Rotevatn er erklærte tilhengere av norsk EU-medlemskap, og klimaminister Rotevatn holdt et følelsesladet innlegg om hvor ydmykende han mener det er for Norge at vi må sitte på gangen når EU fatter vedtak som får direkte og øyeblikkelige konsekvenser for Norge.

Særlig EUs radikale klimapolitikk har og vil få direkte konsekvenser for salg av norsk gass til kontinentet, for eksempel.

Vedtaket i prinsipprogrammet, som understreker at EU-saken skal avgjøres gjennom en tredje folkeavstemning, får neppe umiddelbare praktiske konsekvenser. Verken Ap eller Høyre er innstilt på å ta noen omkamp på EU-spørsmålet nå. Det betyr at saken vil bli liggende i overskuelig framtid.

Men vedtaket vil derimot straks bli benyttet i den lange valgkampen fram mot stortingsvalget neste år. Ikke minst av partiet som er utpekt til Venstres nye hovedfiende, Senterpartiet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gnir seg garantert i hendene over denne muligheten til å hamre løs på et Venstre han vil påstå at har snudd ryggen til distriktene. Og det er ikke tvil om at Venstre-politikere utenfor de store byene vil ha en stri jobb med å besvare spørsmål om dette vedtaket.

Venstres ja til EU er en bekreftelse på at partiet er inne i en nyorientering. Et annet tegn på dét er at hele den gamle ledelsen ble skiftet ut. Partileder Trine Skei Grande valgte selv å trekke seg, mens nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen rett og slett ble satt til side av valgkomiteen.

Guri Melby sier også selv at hun ønsker å nyorientere partiet for å bli mer tydelig i saker som angår mange velgere. Venstre har til tider framstått som et parti for politiske «nerder» med litt sære hjertesaker som aktiv dødshjelp, direktedemokrati og borgerlønn. Melby nevner i stedet skole, miljø og næringspolitikk. Det er garantert klokt.

Lykkes Melby med dette, tror vi at de som har spådd partiets snarlige undergang kan måtte spise i seg at de tok feil. Venstre er Norges eldste parti, og har mange politikere med lang erfaring i å få mest mulig ut av hver stemme. Partiet vil spille en nøkkelrolle i forsøket på å finne et fortsatt borgerlig flertall etter valget om litt under ett år.

Venstre har til tider framstått som et parti for politiske «nerder» med litt sære hjertesaker som aktiv dødshjelp, direktedemokrati og borgerlønn
Publisert: