Lytt til SVs råd, Eddi Eidsvåg

AFTENBLADET MENER: Eddi Eidsvåg selger Pøbelprosjektet AS for en hemmelig sum til en stor privat aktør. Salgssummen burde vært oppgitt.

En lykkelig start tilbake til 2007. Idemaker Eddi Eidsvåg finner tonen med daværende justisminister Knut Storberget (Ap).
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Alternativet til salg var nedleggelse, ifølge Eddi Eidsvåg selv. Den tidligere bakeren og standup-komikeren hadde ideen og har bygd opp Pøbelprosjektet som ideelt aksjeselskap siden 2007.

Både det offentlige og veldedige organisasjoner har sprøytet inn millioner på millioner i Eidsvågs prosjekt for skakkjørt ungdom.

Les også

SV mener Eidsvåg bør offentliggjøre salgssummen

Statistikken viser at hvis en narkoman ungdom blir berget inn til et normalt liv, tjener samfunnet minimum 11 millioner på det. Slik sett har utvilsomt Pøbelprosjektet vært god og lønnsom butikk for samfunnet som helhet.

Siden 2007 har Pøbelprosjektet vært omtalt 160 ganger i Aftenbladets papirspalter. Stort sett positivt, noen få kritiske merknader unntatt. For eksempel da selskapet hadde leaset inn tre prestisjebiler til Eddi Eidsvåg og to andre pøbel-sjefer høsten 2015. Eller da Kronprinsparets Fond trakk seg fra avtalen om å støtte prosjektet et år før tiden.

Les også

- Trist hvis folk tror at Eddi Eidsvåg har tjent seg rik på salget

Eidsvåg selv har tatt ut tilnærmet millionlønn fra selskapet i årene siden prosjektet ble lansert.

Samtidig viser tallene at Pøbelprosjektet har gått med solid underskudd tross de mange tilskudd utenfra, ikke minst fra offentlige instanser. I 2015 viser tallene et underskudd på over 760.000 kroner, akkumulert negativ egenkapital var om lag 3,7 millioner kroner.

Nå har Aleris Ungplan & BOI AS kjøpt selskapet fra Eidsvåg. Selv skal han fortsette som direktør. Aleris skal sikre økonomi og faglig grunnlag for videre drift.

Les også

Eidsvåg har solgt Pøbelprosjektet for hemmelig sum

Vi ser i utgangspunktet ingen grunn til å kritisere Eidsvåg fordi han valgte å selge aksjene til en privat barnevernsaktør i stedet for å legge ned og overlate alle aktiva til Røde Kors. Vi tror også på at det var umulig å få Nav eller andre offentlige instanser til å overta Pøbelprosjektet.

Hovedproblemet i denne saken er det som vi med et fint ord kan kalle transparens eller rettere sagt mangel på transparens, gjennomsiktighet.

Transparens er særlig viktig når offentlige penger har vært en sentral del av driftsgrunnlaget.

Hvorfor skal avtalen mellom Aleris og Eidsvåg inneholde et eget punkt om at kjøpesummen er hemmelig? Det skaper bare grobunn for unødige rykter.

Vi støtter hans gamle støttespillere i SV som oppfordrer ham til å offentliggjøre salgssummen.

Pøbel-sjef Eddi Eidsvåg burde ikke ha noe å tape på å vise kortene. Det handler om tillit – i den grad prosjektet fortsatt trenger det.

Publisert: