Angrepet på Ap og AUF

Det er ni år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og ungdommene på Utøya. Vi kjente oss alle rammet. Men det var et angrep på Ap og AUF.

Dagen etter terroren 22. juli 2011: Statsminister Jens Stoltenberg klemmer AUFs leder Eskil Pedersen. I bakgrunnen justisminister Knut Storberget.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Til sammen 77 mennesker døde. Åtte etter at bomben i regjeringskvartalet gikk av. 69 på Utøya, der Behring Breivik gikk rundt og skjøt AUF-ungdommer på leir. Mange ble skadet.

I timene og dagene etterpå var det først og fremst statsminister Jens Stoltenberg som måtte finne samlende ord.

«Vi må aldri oppgi våre verdier. Vi må vise at vårt åpne samfunn består også denne prøven. At svaret på vold er enda mer demokrati. Enda mer humanitet. Men aldri naivitet. Det skylder vi ofrene og deres pårørende.»

Sitatet er fra samme kveld som angrepet skjedde. Det var et angrep på hele Norge, sa Stoltenberg.

Terroristen angrep både våre demokratiske verdier, og helt konkret et av våre politiske partier.

Det var jo det. Ungdommene på Utøya kom fra hele landet. Ikke bare den første kvelden, men i dagene etterpå, i alle talene Stoltenberg holdt, gjorde han og hans nærmeste medarbeidere et valg: Han snakket om hele landet, om demokratiet vårt, om våre verdier. At angrepet var rettet mot Ap og AUF, ble tonet ned.

Vi var alle rammet, vi var lamslåtte. «I dag er vi alle AUF’ere;» sa Frp-leder Siv Jensen. Slik var det. Terroristen rammet demokratiet vårt på helt uvirkelig og utenkelig vis.

Men det var AP og AUF han ville ta ut. I hans forskrudde verden var de tilretteleggere for at muslimske krefter skulle kunne overta landet.

Kanskje snakker vi for lite om det. Tenk deg en hvilken som helst organisasjon bli rammet på den måten - 69 unge drept, 33 livstruende eller alvorlig skadet. Over 500 var på Utøya, i akutt fare. De overlevende skulle begrave sine venner, en ufattelig rekke begravelser, de skulle lege egne sår, fysiske og mentale, de skulle bearbeide et traume, de skulle bygge organisasjonen igjen.

Flere av de som ble drept i terrorangrepet ville i dag vært nærmere 30 år. De skulle ha vært underskogen, de som skulle påvirke moderpartiet, de neste stortingskandidatene, den nye viljen. Vi nevner det sjelden.

Selvsagt kan ikke Aps problemer med å meisle ut en tydelig politikk nasjonalt alltid peke tilbake til Utøya. Lokalt har de vunnet fram med et bredt, politisk samarbeid i storbyer som Oslo og Stavanger, med plass for både MDG og Rødt. Men Jonas Gahr Støre avviser å gjøre det samme nasjonalt.

Terroristen angrep både våre demokratiske verdier, og helt konkret et av våre politiske partier. Det siste burde nevnes oftere. Av respekt for hva organisasjonen AUF har stått i de siste ni årene, og av respekt for den åpenheten et demokrati trenger.

Les også

 1. Klart for 22. juli-markering uten klemmer

 2. – Jeg vil at folk skal huske hvordan 22. juli-terroristen drepte ungdommene. Han skjøt barn

 3. For kvar tale eg les, blir avstanden til 22.juli større. Var det for store ord for oss?

Publisert:
 1. 22. juli
 2. AUF
 3. Jens Stoltenberg
 4. Demokrati
 5. Terror

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget