Ny koronabølge

LEDER: Oppblomstring av nye tilfeller av koronasmitte blir nå registrert i stadig flere land. Det viser med all tydelighet at forsiktighet og forholdsregler er noe vi må leve med. Lenge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie er langt fra ferdig med jobben med å hindre en ny bølge av korona i Norge.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

En ny, global oversikt som er laget av den britiske kringkasteren BBC, viser at stadig flere land nå opplever en andre bølge av koronasmitte. Blant disse landene er Spania, Israel, Australia og Japan.

Det er dette som er bakgrunnen for at reiserådene for Spania ble reversert, og karantenebestemmelser gjeninnført for nordmenn som har valgt å feriere i Spania.

I USA, hvor Trump-administrasjonens katastrofalt dårlige håndtering av pandemien har skapt enorme smittetall og økonomisk krise, har til og med presidenten nå oppfordret befolkningen til å bruke munnbind, noe han tidligere har nektet å gjøre. Og han har advart om at smittesituasjonen kan bli mye verre før den blir bedre.

Over 800.000 mennesker har til nå mistet livet av Covid-19, og mer enn 16 millioner mennesker i 188 ulike land er bekreftet smittet. Mørketallene er garantert store, fordi fattige land har begrensede muligheter til å teste befolkningen.

Forskere med kompetanse på smittevern og pandemier har lenge advart mot å tro at pandemien vil være over snart. Erfaringene fra tidligere pandemier viser at en andre bølge er normalt. Muligheten for en oppblomstring er hele tiden til stede, etter som restriksjoner blir lempet og økt sosial kontakt blir mulig. Dette forteller oss at det er grunn til å anta at vi må leve med restriksjoner på reiser og store menneskemengder i lang tid. Dette er ikke over.

Norge har, blant annet på grunn av en rask og effektiv strategi for smittevern, havnet i en misunnelsesverdig gruppe av land der smittetallet nå er lavt. For tiden er det bare en håndfull koronapasienter innlagt på norske sykehus. Dette kan endre seg raskt dersom det oppstår lokale utbrudd på grunn av at restriksjonene er lettet, eller på grunn av brudd på restriksjonene.

Vi kan godt skjønne at representanter for breddeidretten ivrer for lettelser, særlig fordi det kan være vanskelig å skjønne hvorfor restauranter og barer kan holde åpent, mens barn og unge fortsatt nektes å spille fotball. Men det er tross alt enklere å overholde regler for antall og avstand på byen, selv om det finnes flere eksempler på at reglene er brutt også der.

Karantenebestemmelser for personer som har oppholdt seg i land og regioner med mye smitte, kan sikkert være kjedelig for dem som blir pålagt det, men dette er tross alt en liten pris å betale hvis det kan bidra til å holde situasjonen under kontroll.

Erfaringene fra tidligere pandemier viser at en andre bølge er normalt. Muligheten for en oppblomstring er hele tiden til stede
Publisert: