Strandsonen og kommunene
AFTENBLADET MENER: Mer makt til kommunene er ikke svaret i strandsonen.
Plan- og bygningsloven sier i dag at det ikke er lov å bygge innenfor et hundremetersbelte i strandsonen.
Bestemmelsen har som formål å ta særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.
I 2021 vedtok Solberg-regjeringen en oppmykning i retningslinjene for strandsonene, slik at det skulle legges bedre til rette for bosetning i spredtbygde strøk langs kysten.
Her heter det blant annet at statlige og regionale myndigheter kan fremme innsigelse til planer som er i strid med disse retningslinjene, når striden innebærer at nasjonale og vesentlige regionale interesser i strandsonen blir tilsidesatt.
I tillegg «bør regionale myndigheter utarbeide regionale planer for å sikre en helhetlig tilnærming til strandsonen på tvers av kommunegrenser».
Det er opp til statsforvalterne å ta vare på de nasjonale interessene.
Denne uken sa den nye kommunalministeren Sigbjørn Gjelsvik (Sp) at han vil endre på dette og la kommunene overstyre staten i spørsmål om bygging i strandsonen.
Gjelsvik sa til Klassekampen at han mener summen av strandsonevern, kulturminnevern, myrvern og reguleringer knyttet til flom- og rasfare gjør at det har blitt for vanskelig å skape utvikling i distriktene.
NRK viste til et eksempel fra Bulandet i Vestland fylke. Der fikk et ungt par dispensasjon fra plan- og bygningsloven fra kommunen for å bygge i strandsonen, men statsforvalteren satte foten ned.
Gjelsvik har rett i at reglene i dag kanskje er for rigide, og at de er lite tilpasset de ulike behovene rundt omkring i landet.
Dette forslaget fra regjeringen kan være med på å gi små lokalsamfunn muligheten til å tiltrekke seg flere folk som ønsker å bygge og bosette seg langs kysten.
Samtidig er det viktig å sørge for at det ikke fører til mer og mer utbygging av natur og villmark, og svekker det biologiske mangfoldet i strandsonen.
Vi trenger en overordnet instans i disse sakene. Det har for eksempel vindkraftutbyggingen og nedbygging av jordbruksjord vist. Den enkelte kommune kan ha helt andre interesser enn å balansere behovet for utbygging mot andre hensyn.
Forslaget om å gi mer makt til kommunene og mindre til statsforvalterne i strandsonen kan fort bety at dette vernet av naturen svekkes. Regjeringen må finne en måte å balansere dette på, og da er det ikke sikkert svaret er å gi mer makt til kommunene.
Mest lest akkurat nå
Hommersåk samles i sorg – igjen
Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt
Det trengs et forbud mot bruk av robotklippere om natten og strenge reguleringer for bruk om dagen
Før visste bare lokalkjente om stølen. Så kom en «turfluenser»
Dansk avis: Tidligere etterretningssjef skal ha lekket statshemmeligheter til sin mor
31 trafikkdrepte på samme tid i fjor – 60 nå: Kaller inn til krisemøte
Aftenbladet anbefaler
Mest debattert
Etter Forsand-vedtaket står regjeringa fullstendig utan integritet og truverd
Dommerkontroverser, målfest og ellevilt drama: Viking gikk på surt tap i Haugesund
Foreløpig vet vi ikke hvorfor den siktede begynte å skyte mot folk i Oslo. Den uvissheten er nesten ikke til å holde ut
– Akkurat nå går alle tankar til alle dei som kjenner i heile seg at det kunne ha vore dei