Rød trussel eller rød fargeklatt?

LEDER: I juli i fjor sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at regjeringssamarbeid med Rødt eller Miljøpartiet De Grønne var uaktuelt. Hadde det vært valg i dag, hadde et slikt samarbeid vært det eneste som kunne gitt ham makten.

Kul type: Bjørnar Moxnes og Rødt appellerer til langt flere velgere
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Eller iallfall gitt ham kontakt med makten. Gjennomsnittet av meningsmålingene for juni viser et knapt flertall for regjeringspartiene pluss KrF, ifølge nettstedet Pollofpolls.no. At venstresiden holder stand skyldes jo ikke at det går bra med Støres Ap, men at SV gjør det brukbart og at Rødt har gjort det sensasjonelt sterkt det siste halvåret.

MDG sliter fortsatt med å få mer vind i seilene. Det ser ikke ut til å hatt betydning at deres nye talsperson, Arild Hermstad, har vært tydelig på at partiet må velge venstresiden.

Det er likevel Rødts vekst som er mest interessant. Oslomodellen, der byrådet styrer blant annet ved hjelp av Rødt, har gitt partiet opp mot 12 prosent på bymålinger. På landsbasis ligger de nå på mellom 3,8 og 5,6 prosent. Til nå ukjente størrelser for partiet med sin revolusjonære tradisjon.

Avisen VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, ser mørkt på et Norge der Rødt har en hånd på rattet. «Får partiet Rødt viljen sin, vil Norge gå konkurs og velferdsstaten bryte sammen,» skrev hun i forrige ukes lørdagskommentar. På samme måte som Sverigedemokratene alltid kommer til å bli minnet om sin nazistiske fortid, kommer Rødt aldri til å få fred for 1970- og 1980-tallets lefling med Stalin, Mao og andre autoritære kommunistdespoter.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har en kul shorts og en så kjekk sveis at han neppe ville sluppet inn på gamle AKPs sommerleirer for 40 år siden. Han mener til og med at vi både skal få kjøpe og eie våre egne klær, men bortsett fra det vil han avprivatisere det meste. Gjennom ladede ord som «velferdsprofitører» har han i enkelte kretser skapt at bilde av synd og skam over folk som driver helt lovlig, og helt nødvendig, næringsvirksomhet.

Til både egen og vår overraskelse satte han i gang det som endte med statsråd Sylvi Listhaugs fall i vår, og suksessene har vært så store at han allerede nå ser på seg og partiet som en stor og stabil bidragsyter til folkevalgte organer i tiårene som kommer.

Han har kanskje rett, men forhåpentlig er han bare på en klassisk gammeldags politisk bølge av noe som kommer, ser og forsvinner. Ofte gir dette en periode eller to som enmannsgruppe på Stortinget. Det som taler for Rødt er at gamle politiske bølger ikke ruller like forutsigbart som før. Store partier er satt ut av både spill, makt og maktspill i en rekke land.

Høyre- og venstrepopulisme, Brexit, Trump og migrasjon har gjort noe med politikken. I Norge sliter Ap mer enn noensinne, vi har flere ekstremrikinger enn noensinne og sekten av de som lengter etter nasjonalisering av de fleste private initiativ, er blitt en velvoksen menighet. Hvis de ikke blir for høye på seg selv, kan Rødt få en rolle som noe mer enn et parti som drar Ap mot venstre og Høyre mot høyre. Det er dessuten alltid noe forfriskende over initiativ som luker litt i det politiske bedet. Her er Rødt en fargeklatt.

Vi får tro Moxnes på at de har lagt ned våpnene, men samtidig er det grunn til skepsis: De er ikke bare en trussel mot velferdsstat og eiendomsrett. Det er fortsatt et autoritært parti som kan true den liberale rettsstaten.

Les også

 1. Moxnes hardt ut mot sosiale forskjeller

Publisert:
 1. Arild Hermstad
 2. Politikk
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Bjørnar Moxnes
 5. Leder

Mest lest akkurat nå

 1. - Vi som kom fra vanlige, kjærlige hjem, likte ikke å være hos Inger-Tone

 2. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 3. Historiske romturister har landet på jorda

 4. Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler

 5. Kjørte i 174 km/t på motorveien

 6. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig