Svensk sirkus uten ende

AFTENBLADET MENER: Svensk politikk kan bli kraftig endret etter at Moderatene har rakt ut hånden til Sverigedemokratene.

Moderatenes leder, Anna Kinberg Batra, overrasket med sitt utspill forrige uke.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Da moderatlederen Anna Kinberg Batra forrige uke kunngjorde at hun ikke vil si nei til en eventuell støtte fra Sverigedemokratene (SD) i en budsjettavstemning, åpnet plutselig alle dører seg. Kunngjøringen kom fullstendig overraskende på alliansepartnerne i De Liberale (tidligere Folkpartiet) og Centerpartiet.

Den kom også omtrent samtidig som Moderatene, som er det svenske Høyre, ble passert av det nasjonalistiske SD på en ny meningsmåling. SD, som har en nazistisk forhistorie, er for øyeblikket Sveriges nest største parti.

Situasjonen gjør livet enda skjørere for mindretallsregjeringen til sosialdemokraten Stefan Löfven. Hittil har han overlevd fordi ingen partier vil snakke med SD. I den såkalte Desemberoverenskomsten (DÖ) fra 2014 inngikk han dessuten en avtale med den borgerlige Alliansen om å ikke felle hverandre i budsjettspørsmål, for å unngå SD-innflytelse.

Les også

Avtalen gir stabilitet, men ikke ro

Les også

Löfven slit tungt

Les også

Svensk minister går av etter promillekjøring

DÖ er uansett død, etter at Kristeligdemokratene allerede i 2015 besluttet å bryte forliket. Spørsmålet er om Alliansen kan holde sammen, for verken Liberalarna eller Centerpartiet har tenkt å endre holdning til SD.

SD har vært en byrde og en mare for de etablerte partiene i Sverige. Det kan ikke sammenlignes med det norske Fremskrittspartiet, fordi det både er mer ytterliggående og har en mer ekstrem kultur og opprinnelse. Samtidig er det ikke sånn at hver femte svenske er rasist, nazist eller nasjonalist. SD har, anført av den politiske håndverkeren Jimmie Åkesson, fått en mer og mer helhetlig politikk. Det har trukket til seg en rekke velgere fra alle andre partier. Åkesson er dessuten svært opptatt av å felle Stefan Löfven.

Moderatenes snuoperasjon er ikke en høyrevridning, men en erkjennelse av at SD faktisk eksisterer. De andre partienes fullstendige fornektelse har ødelagt mye for svensk politikk. Å neglisjere så mange velgere har dessuten bidratt til å øke SDs oppslutning. Strategien har vært fullstendig feil.

Det kan også den nye moderatstrategien vise seg å være. Batra er beskyldt både for å gjøre sirkuset større og for å spille poker med Sverige som innsats.

Derfor kan det holde hardt å få Alliansen med på strategien, selv om Center-leder Annie Lööf har atskillig mindre til overs for Sosialdemokratene enn sine norske halvsøstre.

Publisert: