Når noen trenger hjelp

Leder: Frivilliges innsats i norske redningsaksjoner er noe av det fineste vi har.

Reidar Nielsen var savnet i Hunnedalen. Han og datteren Anne Karen Nielsen takker hjelpemannskapene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Det viktigste grunnlaget for vår redningstjeneste er at den forvalter noe av det mest sentrale i vår kultur: Respekten for menneskelivet og solidariteten oss imellom når noen trenger hjelp.» Dette står å lese i et infohefte fra 2002 om norsk redningstjeneste.

Det er bare å skrive under på. Rundt 10.000 operative, frivillige mannskaper over hele landet kan rykke ut på kort varsel når noen har gått seg bort, er skadet, er savnet eller sitter fast. De er også klare til å rykke ut når en krise eller katastrofe inntreffer. Som under skogbrannen i Sokndal våren 2019.

Les også

Roser lokalsamfunnet i Sokndal: – Innsatsen har vært uvurderlig

Forrige helg var det spreke, fjellvante Reidar Nielsen som gikk seg bort i Hunnedalen. Hjelpen kom, og det gikk bra.

– Plutselig dukket alle disse menneskene opp og ville hjelpe. Jeg kjenner dem ikke, men så bryr de seg sånn, sa datteren Anne Karen Nielsen etterpå til Aftenbladet.

Det var hun som ringte 112 - Politiet. De varslet alle frivillige organisasjoner - Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Speidernes beredskapsgruppe, Norske redningshunder. Så snakkes de om hva og hvem som trengs. Denne gangen var 15–20 mennesker med i leteaksjonen, 30 var klar. For Ludvig Sande fra Røde Kors var dette den tredje aksjonen han var med på i helgen.

Det er profesjonelle aktører som Politiet, Hovedredningssentralen eller AMK som kaller ut frivillige mannskaper. Det norske redningsarbeidet er avhengige av deres innsats. I 2017 deltok frivillige bare fra Røde Kors i over 1800 aksjoner, i 2016 var tallet 1641. Det digitale nødnettet, et samband for politi, brannvesen, helsetjenesten og andre aktører med et nød- og beredskapsansvar har gjort samarbeidet i redningsaksjoner lettere.

Fra tid til annen diskuteres det om det burde koste noe for de som trenger hjelp. Naturlig nok kommer diskusjonen ofte når noen synes å ha opptrådt dumdristig, og burde ha visst eller forstått at de ikke bare utsatte seg selv for fare, men også de som rykket ut for å redde dem.

Men det skal ikke koste noe. Refleksen om å hjelpe når noen trenger hjelp, uten å spørre etter stilling, stand og skyld, skal vi holde levende. Storsamfunnet bidrar til det ved alltid å ta regningen.

De tusener av frivillige som på kort varsel er klare til å rykke ut når det trengs, har refleksen om alltid å hjelpe i ryggmargen. Vi skylder dem stor takk, både for innsatsen de gjør, og for holdningen de bærer med seg.

Publisert: