Det (u) muliges kunst

AFTENBLADET MENER: Vedtaket om å flytte på turveien i Gauselvågen er trolig klokt, men det åpner samtidig for nye runder om trasévalg. Det norske likhetsidealet blir utfordret i denne saken.

Det daværende kommunalstyret for byutvikling på befaring i Gauselvågen før vedtaket om turvei kom i 2010.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Med 60 mot 6 stemmer vedtok Stavanger kommunestyre mandag å følge ordførerens anbefaling og legge turveien i Gauselvågen bak fire av eiendommene, blant annet eiendommen til Tore Lærdal, eier og styreleder i Laerdal Medical.

Eiendommen Steinskog, som ble bygget av Aftenbladets tidligere sjefredaktør Christian S. Oftedal like etter krigen, er verneverdig. Dette er et sentralt element i vurderingen som nå ser ut til å føre til en løsning, nesten 10 år etter at det opprinnelig ble vedtatt å etablere en turvei for allmennheten langs sjøen i Gauselvågen.

Stavanger Aftenblad har støttet tanken om en slik turvei helt siden saken kom på det politiske kartet, og det gjør vi naturligvis fortsatt. Det er av stor betydning at innbyggerne i kommunen får tilgang til strandlinjen så langt det lar seg gjøre, og etter hvert som byen vokser, vil eiendommer som før i tiden lå landlig og avskjermet til, ligge tettere på bebyggelsen.

Strid mellom kommune og grunneiere om når turveier skal etableres er heller regelen enn unntaket. Turveien fra Strømvik til Breivik, gjennom Bergesen-familiens store eiendom i Ramsvig, skapte høy temperatur. Turveiene rundt Litle og Store Stokkavatn likeså. Det samme med turveien langs Hafrsfjord fra Møllebukta til Madlasandnes.

De som eier eiendommer som blir berørt av turveier blir oftest, og helt forståelig, opprørt over at det privatlivet og den eksklusiviteten de har, blir utfordret av politiske vedtak om å åpne områder for ferdsel. Mange bekymrer seg også for at turveien kan bety at eiendommen vil falle i verdi.

Det som gjør slike saker ekstra pikante, er at de kan etterlate et inntrykk av at dersom man bare har nok penger og de rette politiske forbindelsene, kan man oppnå særfordeler som folk flest bare kan se langt etter. Og det er nok ikke så langt fra sannheten. Har man økonomisk evne til å hyre inn skarpskodde advokater, ja, så har man det. Her er også forklaringen på at de to partiene som gikk imot ordførerens løsning, var SV og Rødt.

Dette er bakgrunnen for at det har tatt så lang tid å finne en løsning i Gauselvågen. Når det nå er solid politisk enighet om den nye traseen, skulle man tro at det om ikke så lenge kan bli mulig å gå tur langs sjøen i Gauselvågen.

Spørsmålet er om det unntaket som er gjort, vil få flere av grunneierne langs traseen til å kreve liknende tilpasninger. Kommunestyret har i alle fall gitt dem et godt, nytt argument.

Strid mellom kommunen og grunneiere når turveier skal etableres er heller regelen enn unntaket
Publisert: