Liten grunn til optimisme for Hongkong

AFTENBLADET MENER: Kina laget et gigantisk propagandashow av 20-årsmarkeringen for overtakelsen av Hongkong.

Carrie Lam, sammen med mannen Lam Siu-por, og sønnen Jeremy Lam, etter den såkalte valgseieren i mars. Lørdag ble hun innsatt som leder for den kinesisk kontrollerte enklaven.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

President Xi Jinping tilbrakte tre dager i den tidligere britiske kronkolonien, og det ble sørget for at han ble høytidelig hyllet både av sin egen «Folkets frigjøringshær» og av store folkemasser. Selv sørget han for å advare mot «utillatelige provokasjoner mot Kina». De han tenkte på i den sammenhengen var de opposisjonelle, som blant annet stod bak den såkalte papaplyrevolusjonen i 2014, som egentlig ikke ble noen revolusjon.

For som på det kinesiske fastlandet, tyder mye på at grepet strammes mot mulig opposisjon. Selvsagt ble frontfigurene for den unge opposisjonen i Hongkong arrestert før Xis besøk. Selv om de raskt ble løslatt, viser det med all tydelighet hvordan Kina ser på krefter som ønsker mer frihet.

Joshua Wong, som bare var ett år da Kina tok over Hongkong i 1997, har allerede vært et profilert ansikt utad for opposisjonen i flere år. Han var i ferd med å arrangere en gigantisk motdemonstrasjon, da han ble arrestert før president Xi landet. I et intervju med Aftenposten forrige uke uttalte han tydelig frykt for at den harde linjen fra Beijing har som mål å tvinge gjennom ett system for både Kina og Honkong.

Avtalen mellom briter og kinesere fra 1984 tilsa blant annet at hongkong-kineserne skulle få velge sitt eget lederskap. Valget i mars førte til at Carrie Lam lørdag kunne innsettes som leder. I likhet med sin forgjenger er hun innsatt av en beijingvennlig komité. Folkets vilje ble bare delvis tatt hensyn til i valget.

I Norge er vi det siste året blitt godt kjent med hvilke midler Kina også bruker i utenrikspolitikken for å unngå oppmerksomhet om deres undertrykkelse av menneskerettigheter. Land som Malaysia og Thailand har kort og godt sendt Joshua Wong rett tilbake igjen når han har kommet for å holde foredrag og delta på konferanser. Færre og færre land våger å sette seg opp mot Kina av frykt for økonomiske og politiske konsekvenser.

I mellomtiden fortsetter kineserne også med press mot de som våger å tenke andre tanker enn den offisielle. USA så seg i forrige uke nødt til å reagere på den innskrenkede pressefriheten i Hongkong, blant annet fordi flere utgivere av opposisjonelle nettsteder har forsvunnet. For nobelprisvinneren Lin Xiaobo måtte det alvorlig sykdom til for at han skulle slippe ut fra fengsel.

Det er snart 30 år siden opprøret på Den himmelske freds plass i Beijing. Det er tre år siden paraplyopprøret, men det er dessverre liten grunn til optimisme på vegne av menneskerettighetene i Kina.

Les også

 1. «Mediene i Hongkong har mer eller mindre selvpålagt begynt å skrive mindre kritisk og mer rosende om det kommunistiske regimet.»

 2. Solberg vil ikke svare på om hun støtter EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo

Publisert:
 1. Hongkong
 2. Kina
 3. Xi Jinping
 4. Beijing

Mest lest akkurat nå

 1. Ombo uten strøm i tre timer

 2. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

 3. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 4. – Derfor smalt det godt på mange treninger

 5. «Regjeringen er villig til å gjøre hva som helst for å bekjempe strømkrisa – bortsett fra det som virker»

 6. Viking har signert ny spiller