Skamløse forsinkelser

AFTENBLADET MENER: At noen først etter ti års tid synes å ha oppdaget at det er vanskelig å lage bussvei i en bykjerne, er ikke til å tro.

Om det er vanskelig å lage bussvei fra Hillevåg til Stavanger? Klart det er.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Planleggingen av Bussveien mellom Hillevåg og Stavanger sentrum rykker tilbake til start, og blir ikke ferdig til 2026. Det er helt utrolig. Og da snakker vi i tillegg om en del av den høyest prioriterte strekningen i Bussveien - fra sentrum til sentrum, mellom Sandnes og Stavanger.

Leder for by- og samfunnsutvikling i Stavanger kommune, Hildegunn Hausken, sier skissene de har fått, tar for lite hensyn til byutvikling, og at de har en jobb å gjøre for å finne det gode grepet som både omfatter relativ høy arealutnyttelse og samtidig gjør Bussveien attraktiv å bruke.

Det gode grepet har de hatt årevis på å finne. For dette kan vel ikke være noe de nettopp har oppdaget? At hvis man skal bygge en bussvei midt i byen, må man gjøre det på en måte som verken stjeler for mye plass, eller gjør det lite attraktivt å bo eller jobbe i nærheten av den, for ikke å si bruke den?

Mens man har strevd og fremdeles strever med å forstå hva en Bussvei vil kreve av plass og smarte løsninger, vil et nytt sykehus - for tiden det største offentlige byggeprosjektet i Norge - stå ferdig. Plassert på en tomt som ikke har noen forbindelse til Bussveien. Ryfast har vært diskutert, kranglet om, igangsatt og åpnet. Rogfast er i gang. Hvem vet, kanskje vil til og med P-Jorenholmen være revet før Bussveien er i mål.

For først, i 2010, var det bybane det skulle bli. Så var det bussvei, med mulighet for senere å bli bybane. Nå skal det bare bli bussvei. I 2016 skrev vi at planen med å få hele det store prosjektet ferdig til 2021 sprakk, og ville bli utsatt til 2023. Nå vil ikke engang den høyest prioriterte delen stå ferdig i 2026. Jo, Hillevåg håper man å få klar til 2026, men så må vi i en overgang bruke det veinettet som finnes, videre inn til byen. Hvor lang den overgangen blir, kan jo de som orker spekulere i. Hvor lenge det blir til Bussveien fortsetter på andre siden av sentrum utover Madlaveien? Tenk på et årstall. Hvor mye det hele vil koste? Det vil vel få ha levd lenge nok til å huske den dagen hele prosjektet er ferdig. Hvis det blir ferdig.

Nå finnes det sikkert forklaringer. Om omorganiseringer og endringer og kostnadsrammer og traseer og nye folk både inn og ut av prosjektet. Men det holder ikke. Hillevåg har sett ut omtrent som nå i alle disse årene. Forklaringene er av den sorten bare de aller nærmeste kan være i stand til å forstå.

For resten av oss? Ubegripelig.

Les også

 1. Skroter bussvei-plan i Stav­anger – blir ikke ferdig til sommeren 2026

 2. Bussvei-jobb til 2,2 milliarder ut på anbud

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Bussvei 2020
 3. Hillevåg

Mest lest akkurat nå

 1. E39: Trafikkulykke på Rennesøy

 2. Åpner for at uvaksinert helsepersonell kan omplasseres

 3. Her knuses drømmen om egen sjark

 4. E39: Buss har stanset midt i veien på Grødem

 5. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

 6. 37-åring nekter for at han tente på kjæresten med vilje