Leder: Ingen hellige helsekyr

AFTENBLADET MENER: Organiseringen av helse-Norge må hele tiden evalueres. Finnes det en bedre løsning, må dagens regioner skrotes.

Bør staten selv ta en større del av kaka, i stedet for å presse det enkelte sykehuset til å spare penger for å betale for nye utbygginger? Der er de politiske meningene delt. HVis det kommer opp et bedre forslag til organisering av helsevesenet, må dagens ordning skrotes, mener Aftenbladet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For mange vanlige innbyggere kan sykehusfinansiering framstå som noe av et mysterium. Vi har en velferdsstat, og vi betaler skatt for å finansiere den. Og når vi blir syke, har vi krav på å få den hjelpen vi trenger, når vi trenger den. Så enkelt er det, sett fra den menige borgerens perspektiv.

Men virkeligheten er annerledes, sett fra helseforetakene og helseregionene. Denne måten å organisere det norske offentlige helsevesenet på, ble lansert av den første regjeringen til Jens Stoltenberg våren 2001, og i praksis gjennomført av Kjell Magne Bondeviks regjering som tiltrådte høsten samme år. Det er med andre ord eierskap til dagens ordning både på rød og blå side av midten i norsk politikk.

Det nye sykehuset i Stavanger, som skal bygges på Ullandhaug, skal bygges i etapper. Første byggetrinn skal stå ferdig i 2023, mens andre byggetrinn ikke skal være ferdig før om 23 år, i 2040. Den anslåtte kostnaden er 8,5 milliarder kroner. Av dette dekker staten 5,9 milliarder. Resten må Helse Stavanger dekke inn over driften. Altså gå med store overskudd, slik at det kan settes av penger til bygging. Disse overskuddene oppstår ved at sykehuset drives så effektivt at det oppstår et "overskudd" av de midlene sykehuset får i rammetilskudd og tilskudd som er basert på hvor mange pasienter sykehuset behandler.

Helse, bompenger og kommunereform er temaene når de politiske toppene i Rogaland møtes til valgdebatt i Sandnes torsdag kveld klokken 19. Les mer og følg sendingen på Aftenbladet.no

Les også

Hvorfor ble det mer bompenger under Frp?

Argumentet for en slik ordning som vi har i dag, er at sykehusene har en sterk oppfordring til å drive så effektivt som mulig, å snu på hver krone for å få den til å rekke. Dette høres innlysende smart ut, fordi de fleste er klar over at helseutgiftene bare vil øke med en eldre og sykere befolkning, og med økte forventninger til standard og utstyrsnivå.

Helseminister Bent Høie (H) mener at han har til gode å se et forslag til en modell som virker bedre enn dagens. Ap, derimot, åpner for å øke statens andel av finansieringen fra 70 til 80 prosent. Dette vil lette presset på det enkelte sykehuset.

På den annen side står for eksempel KrF og Sp, som vil skrote dagens modell og gi staten et totalansvar. De vil fjerne helseregionene og legge det enkelte sykehuset direkte inn under Helsedepartementet.

Bent Høie bør fortsette å lytte. Dersom fagfolk kommer opp med forslag som vil gi mer helse for pengene, må det ikke gå prestisje i å beholde dagens ordning.

Publisert:
 1. Sykehus
 2. Helse Stavanger
 3. Bent Høie
 4. Politikk
 5. Stortingsvalg 2017

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Brann i hytte på Tau

 5. Endelig fikk Støre til noe

 6. Støre varsler nye koronatiltak tirsdag