Tull og vas fra Moi Nilsen

LEDER: Fremskrittspartiets gruppeleder i Stavanger, Leif Arne Moi Nilsen, går både mot sitt eget regjeringsparti og gjeldende tariffavtaler når han foreslår innføring av en karensdag for kommuneansatte.

Leif Arne Moi Nilsen, Stavanger Frps gruppeleder, forslag om et prøveprosjekt med en karensdag i Stavanger kommune har ikke hold i virkeligheten.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I Granavolden-plattformen, som Moi Nilsens eget parti har skrevet under på, står det at regjeringen skal «arbeide for å redusere sykefraværet i tråd med den nye avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen)».

I IA-avtalen for 2019–2022 står det at regjeringen ikke vil foreslå endringer i sykelønnsordningen i denne avtaleperioden, verken
for arbeidsgivere eller arbeidstakere, med mindre partene er enige om det. Stavanger kommune er en IA-bedrift.

Les også

Stavanger Frp vil la de kommuneansatte betale for første sykedag

Les også

Elisabeth (31) hadde konstante smerter i nakke og rygg. Måten hun ble kvitt dem på, hylles av ekspert

Rett til sykelønn

Margrethe Kaarvaag, leder av Fagforbundet i Stavanger, sier at de ikke vil gå inn og støtte dette forslaget. Både de som jobber deltid og heltid i kommunen er omfattet av Hovedtariffavtalen. Denne sier at arbeidstakerne har rett til lønn under sykdom fra første sykedag ved gyldig fravær.

Så hvis Moi Nilsen vil innføre dette som et prøveprosjekt i Stavanger kommune, må han både gå mot sitt eget parti i regjering og bryte med både IA-avtalen og Hovedtariffavtalen.

I tillegg må en lovendring som inkluderer innføringen av en karensdag gjennom Stortinget før den kan innføres. Dette påpeker Moi Nilsen selv.

Når vi vet at regjeringen, inkludert Frp, har skrevet under på at de ikke skal gjøre endringer i IA-ordningen fram til høsten 2022, blir det i tillegg helt urealistisk av Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet å foreslå at en karensdag for de 11.000 ansatte i Stavanger kommune skal kunne innføres fra og med juli 2021.

Moi Nilsen bruker selv et eksempel fra det kommunale foretaket Byggdrift, der sykefraværet er redusert gjennom andre tiltak enn innføringen av en karensdag. Det er nettopp dette som er intensjonen med IA-avtalen.

Les også

Kan kommunene lære av private barnehager etter valget?

Les også

Kommunene sliter med å rekruttere helsepersonell

Høyt sykefravær

Til neste år vil sykepenger koste staten 39,9 milliarder kroner, ifølge regjeringen.

I fjor sjekket Faktisk.no om det stemmer at Norge har verdens høyeste sykefravær. Konklusjonen var at det har vi.

Ifølge OECD hadde nordmenn i gjennomsnitt 14,8 dager med selvrapportert fravær fra jobb grunnet sykdom i 2017. Svenskene var til sammenligning borte 11,7 dager.

Det er derfor ingen tvil om at det er en god ide å snakke om hvordan sykefraværet i enkelte sektorer og blant enkelte arbeidstakere kan reduseres. Da må vi også diskutere karensdag og karensfradrag.

Men når Moi Nilsen foreslår å innføre dette som en prøveordning bare i Stavanger kommune, har han enten ikke forstått de demokratiske prosessene eller så spiller han på feilslått populisme.

LES OGSÅ: Vi har ikke råd til å fortsette vår enorme offentlige pengebruk. Kutt i velferd og trygdeordninger må komme

Publisert: