Merkel i pengeknipe

LEDER: Europas økonomiske motor harker og hoster på grunn av krisen. Det er ikke bare dårlig nytt for Tyskland, men for hele Europa.

Tysklands kansler, Angela Merkel, leder den økonomiske motoren i EU. Nå sliter tysk eksportindustri på grunn av den globale krisen. Det er bekymringsfullt.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Verdien av tysk eksport, altså det som har gjort Tyskland til en av verdens mektigste industristater, sank med nesten 12 prosent i mars. Tallene for april er ikke ennå klare, men det ventes at tendensen vil fortsette, eller til og med forsterke seg.

Disse dramatiske tallene viser at Tyskland rammes hardt av koronapandemien, til tross for at landet er blant de beste i klassen på smittevern. En økonomi som Tysklands er helt avhengig av å finne kunder til produktene sine utenfor landets grenser, og den økonomiske bråbremsen som ble utløst av den globale pandemien har gitt ringvirkninger som nå merkes veldig godt.

Dette er selvsagt noe som bekymrer kansler Angela Merkel. Den sterke, tyske økonomien har vært en viktig grunn til Merkels sterke stilling som Tysklands, og Europas, mektigste politiske figur helt siden 2005. Nå er Merkel sårbar, for det er brede lag i Tyskland som er misfornøyd med at Tyskland har båret så mye av den økonomiske børen i EU, samtidig som Merkel har ført en meget liberal innvandrings- og asylpolitikk.

Framveksten av det høyrepopulistiske Alternative für Deutschland (AdF) som en reell utfordrer til Merkels CDU må forstås på denne bakgrunnen. Særlig i det tidligere DDR er det regioner med høy arbeidsledighet og sterk skepsis til Merkels politiske prosjekt.

Tyskland betaler alene over 20 prosent av budsjettet til EU, noe som er suverent mest. Landet har også ved gjentatte anledninger bidratt til omstridte «redningsaksjoner» for fattigere EU-land. Under finanskrisen førte dette til voldsomme demonstrasjoner mot Merkel og Tyskland, blant annet i Hellas.

Men uten Tyskland, intet EU. Særlig etter Storbritannias utmeldelse er dette fullstendig åpenbart. Derfor er dårlige økonomiske tider i Tyskland ensbetydende med knappere budsjetter i Brussel, dersom den økonomiske nedturen blir langvarig.

Tyskland spiller også en viktig global rolle. Kaoset i Washington, et mer fiendtlig Russland og et stadig mer ambisiøst og selvhevdende Kina gjør at mange ser til Tyskland, og kanskje særlig Merkel, som fanebæreren for de liberale demokratiene. Den stillingen vil også svekkes dersom den tyske industrimotoren skulle skrante.

Det gir grobunn for en viss optimisme at den tyske industrien har vist seg å være særdeles motstandsdyktig mot tidligere kriser og sjokk. Og selv om Merkel allerede har planlagt sin avgang, er det ingen tvil om hvem som er sjefen fram til det skjer.

Uten Tyskland, intet EU. Særlig etter Storbritannias utmeldelse er dette fullstendig åpenbart
Publisert:
 1. Leder
 2. Politikk
 3. EU
 4. Økonomi
 5. CDU

Mest lest akkurat nå

 1. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 3. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 4. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

 6. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv