Den afghanske tragedien

AFTENBLADET MENER: Det er stor fare for at den afghanske staten kollapser når Vesten nå trekker seg ut av landet. Tilbaketrekningen er likevel en riktig beslutning.

Taliban kontrollerer nå grensa mellom Afghanistan og Iran. Her står en konvoi med olje og bensin fra Iran i brann i februar.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

20 år etter angrepene på USA den 11. september 2001 skal de amerikanske militære styrkene endelig trekkes helt ut av Afghanistan. I en tale torsdag forsvarte president Joe Biden beslutningen, som er den logiske fortsettelsen av standpunktene han har forfektet tidligere, som medlem av Senatet og som visepresident under Barack Obama.

I over 200 år har Afghanistan befunnet seg i kryssilden mellom stormaktsinteresser. Russland og Storbritannia sto mot hverandre på 1800-tallet, Sovjetunionen invaderte landet i 1979, og en allianse ledet av USA startet sine militæroperasjoner etter terrorangrepet 11. september 2001.

Målet var alltid det samme; å installere en vennligsinnet regjering i Kabul, og slå ned opprørsgrupper. Ofrene for dette spillet har selvfølgelig alltid vært den afghanske sivilbefolkningen. Men også tusenvis av utenlandske soldater, blant dem flere norske, har mistet livet i denne «krigen mot terror».

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet har den militære operasjonen kostet minst 8000 milliarder kroner bare for USA. Hva har disse pengene oppnådd?

Vestlige politikere og militære som har støttet intervensjonen i Afghanistan, har etter hvert innrømmet at det er i beste fall uklart hva som egentlig er oppnådd i Afghanistan. Al Qaida-grunnleggeren Osama bin Laden brukte landet som base da angrepene i 2001 skjedde, men flyktet etter hvert inn i nabolandet Pakistan, hvor han til slutt ble funnet og drept i mai 2011.

Ti år seinere melder Taliban, den islamistiske opprørsbevegelsen og makthaverne i Kabul før invasjonen i 2001, at de nå kontrollerer 85 prosent av territoriet i landet.

Joe Biden mener at Afghanistans 250.000 mann sterke hær, trent og utstyrt av USA og dets allierte, er fullt i stand til å bekjempe Talibans styrker, anslått til rundt 75.000 krigere. Vi er dessverre ikke like sikre.

Afghanistan er et av verdens mest korrupte land, og Taliban har hånd om en av verdens mest lønnsomme illegale inntektskilder – dyrking av opiumsvalmuer og smugling av heroin. Dette gir dem et mektig våpen i et land hvor lojalitet kan kjøpes.

Sjansene er dessverre store for at tragedien for det afghanske folket vil fortsette. For landets kvinner og jenter vil undertrykkelsen forsterkes. Og Afghanistans ulykkelige posisjon som en arena for andre nasjoners maktspill vil neppe endre seg. Når vestlige styrker nå blir borte, åpner det nye muligheter for nabolandene, og da særlig Pakistan og Iran.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet har den militære operasjonen kostet minst 8000 milliarder kroner bare for USA. Hva har disse pengene oppnådd?
Publisert: