Hele regne­stykket må med

AFTENBLADET MENER: SV må legge fram hele regnestykket for lovnader om mer velferd og en samtidig stopp i letevirksomheten.

Nestleder Kirsti Bergstø leder programkomiteen i SV. Her sammen med leder Audun Lysbakken.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

SV gikk i sitt forslag til nytt partiprogram, som ble lansert denne uken, inn for mer vekst i velferden.

Hvis nestleder Kirsti Bergstø, som leder programkomiteen i partiet, får det som hun vil, er planen å reversere blant annet kuttet som er gjort i arbeidsavklaringspenger, i feriepenger for arbeidsløse, i barnetillegget for uføre og brillestøtten for barn. De vil også reversere skattekuttene i formuesskatten.

Samtidig ønsker de seg blant annet gratis SFO for alle på 1.–4. trinn og å få tannhelse inn under folketrygda. SVs programkomité vil utvide gratis helsetjeneste til fylte 25 år og gjeninnføre gratis sjekk av tenner for eldre over 75 år.

Les også

Klart SV-krav om økt skatt på arv, formue og utbytte

Dyrt

Begge disse forslagene vil koste mye penger. En tannhelsereform har SV og andre partier også tidligere hatt i programmet, men det har ikke blitt noe av fordi det er så dyrt.

Men SV mener nå at de skal få det til. Og for å få råd til dette vil SV øke formuesskatten og fjerne rabatten for aksjer og driftsmidler. Og de vil tette skattehull som gjør det mulig å slippe unna formues- og selskapsskatt, samt innføre avgift på arv med et høyt bunnfradrag og nye trinn for ekstra stor arv.

Samtidig går flertallet i programkomiteen inn for at det ikke skal deles ut flere lete- eller utvinningstillatelser på norsk sokkel. Og det er her SV utelater det enkle prinsippet med at totalsummen må gå opp, og at det må være en helhet.

I årene framover blir det allerede strammere budsjetter fordi inntektene fra olje- og gassnæringen vil gå ned, og fordi befolkningen i landet er i ferd med å eldes. Det blir med andre ord mindre penger som skal fordeles.

Les også

Arbeiderpartiet senker prisen i barnehagen – vil ansette 2100 flere barnehagelærere

Regnestykket

Med i dette regnestykket må derfor kostnadene ved å stoppe letevirksomheten også med. Ellers blir SV litt som Geir Lippestads nystartede parti Sentrum, som har planer om å legge ned oljeindustrien og alle dens inntekter, og samtidig bruke masse penger på andre ting.

Når SV ønsker å stoppe letevirksomheten, må det være betimelig å spørre om formuesskatt og avgift på arv er nok til å dekke inn tapet av inntekter. Eller om de vil kutte på andre poster for å få råd til vekst i velferden.

Hver for seg er dette fine forslag. Men for at det skal ha troverdighet, må hele regnestykket med.

Les også

 1. Venstre varsler kontrollsak i Stortinget om Barentshavet sørøst

 2. Opposisjonen med over 3000 spørsmål om statsbudsjettet

Publisert:
 1. Velferd
 2. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Formuesskatt
 5. Arv

Mest lest akkurat nå

 1. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 2. Kom hjem til endevendt hus i Stavanger

 3. Én måned siden gjenåpningen – slik har det gått

 4. Denne boligen i Sandnes kan vinne en helt spesiell pris

 5. 12 spørsmål og svar om årets influensasesong og vaksine

 6. Mange av kundene er blitt deres venner, men etter 37 år er det slutt