Hele regne­stykket må med

AFTENBLADET MENER: SV må legge fram hele regnestykket for lovnader om mer velferd og en samtidig stopp i letevirksomheten.

Nestleder Kirsti Bergstø leder programkomiteen i SV. Her sammen med leder Audun Lysbakken. Foto: Stian Lysberg Solum

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

SV gikk i sitt forslag til nytt partiprogram, som ble lansert denne uken, inn for mer vekst i velferden.

Hvis nestleder Kirsti Bergstø, som leder programkomiteen i partiet, får det som hun vil, er planen å reversere blant annet kuttet som er gjort i arbeidsavklaringspenger, i feriepenger for arbeidsløse, i barnetillegget for uføre og brillestøtten for barn. De vil også reversere skattekuttene i formuesskatten.

Samtidig ønsker de seg blant annet gratis SFO for alle på 1.–4. trinn og å få tannhelse inn under folketrygda. SVs programkomité vil utvide gratis helsetjeneste til fylte 25 år og gjeninnføre gratis sjekk av tenner for eldre over 75 år.

Les også

Klart SV-krav om økt skatt på arv, formue og utbytte

Dyrt

Begge disse forslagene vil koste mye penger. En tannhelsereform har SV og andre partier også tidligere hatt i programmet, men det har ikke blitt noe av fordi det er så dyrt.

Men SV mener nå at de skal få det til. Og for å få råd til dette vil SV øke formuesskatten og fjerne rabatten for aksjer og driftsmidler. Og de vil tette skattehull som gjør det mulig å slippe unna formues- og selskapsskatt, samt innføre avgift på arv med et høyt bunnfradrag og nye trinn for ekstra stor arv.

Samtidig går flertallet i programkomiteen inn for at det ikke skal deles ut flere lete- eller utvinningstillatelser på norsk sokkel. Og det er her SV utelater det enkle prinsippet med at totalsummen må gå opp, og at det må være en helhet.

I årene framover blir det allerede strammere budsjetter fordi inntektene fra olje- og gassnæringen vil gå ned, og fordi befolkningen i landet er i ferd med å eldes. Det blir med andre ord mindre penger som skal fordeles.

Les også

Arbeiderpartiet senker prisen i barnehagen – vil ansette 2100 flere barnehagelærere

Regnestykket

Med i dette regnestykket må derfor kostnadene ved å stoppe letevirksomheten også med. Ellers blir SV litt som Geir Lippestads nystartede parti Sentrum, som har planer om å legge ned oljeindustrien og alle dens inntekter, og samtidig bruke masse penger på andre ting.

Når SV ønsker å stoppe letevirksomheten, må det være betimelig å spørre om formuesskatt og avgift på arv er nok til å dekke inn tapet av inntekter. Eller om de vil kutte på andre poster for å få råd til vekst i velferden.

Hver for seg er dette fine forslag. Men for at det skal ha troverdighet, må hele regnestykket med.

Les også

 1. Venstre varsler kontrollsak i Stortinget om Barentshavet sørøst

 2. Opposisjonen med over 3000 spørsmål om statsbudsjettet

Publisert:
 1. Velferd
 2. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Formuesskatt
 5. Arv

Mest lest akkurat nå

 1. Kristoffer Joner opplever mye dramatikk i havet utenfor Malta

 2. Slår knallhardt tilbake: Gjert Ingebrigtsen mener Vebjørn Rodal er bitter

 3. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen

 4. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

 5. Denne turen er ekstra fin i stygt vær

 6. Sola tapte cupfinalen: – Er litt lei meg akkurat nå