Trumps løgnfabrikk

LEDER: President Donald Trump bruker Twitter til å spre falske nyheter og undergrave demokratiet. Nå har selskapet fått nok, noe som er en meget god nyhet.

Så langt i 2020 har Donald Trump servert 23 løgner per dag, i snitt. Han må holdes til ansvar for dette, også av teknologiselskapene, mener Aftenbladet.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tre og et halvt år etter valget av Donald Trump til verdens mektigste jobb er det bare dem som bevisst velger å ikke forholde seg til virkeligheten som kan mene at mannen er egnet til stillingen.

Trumps katastrofale håndtering av korona-pandemien og den økonomiske krisen bør ha fjernet den siste rest av tvil om det, og trolig er Trump også klar over at hans sjanser til gjenvalg er syltynne om han ikke lykkes med å dreie velgernes oppmerksomhet bort fra hans egen inkompetanse og over på noe annet.

Trumps foretrukne kanaler for å spre sitt budskap er folkemøter der han kan snakke direkte og uimotsagt til kjernevelgerne, og meldingstjenesten Twitter, der han har 80,3 millioner følgere.

Bare i løpet av de siste par ukene har presidenten brukt Twitter til å beskylde en navngitt journalist for drap, tidligere president Barack Obama for alvorlige (men uspesifiserte) forbrytelser, samt videreformidlet innhold fra høyreekstreme og konspiratoriske nettsteder. Og ikke minst: Trump har brukt Twitter til å angripe endringer i valgloven som skal gjøre det mulig å stemme hjemmefra.

Det er en lang tradisjon i Det republikanske partiet for å motsette seg endringer i valglovene, fordi partiet er tjent med lav valgdeltakelse og et regelverk som favoriserer hvite på bekostning av fargede velgere.

Da presidenten for to dager siden brukte Twitter til å spre falsk informasjon om endringene i valgloven, utstyrte Twitter meldingen hans med en advarsel og en oppfordring til å sjekke andre og mer troverdige kilder.

Trump er naturligvis rasende, og meldte – igjen på Twitter – at selskapet nå angriper demokrati og ytringsfrihet ved å blande seg inn i valgkampen.

Dette er selvfølgelig det reneste sludder. Tvert imot viser Twitter vilje til å ta ansvar for innholdet som blir formidlet på deres plattform. Det burde de ha gjort for lenge siden.

Aftenbladet har lenge ment at det er en stor utfordring for demokrati og en opplyst offentlig samtale at teknologigiganter som Facebook og Twitter er eksempler på, ikke i større grad tar ansvar for det innholdet de formidler. Valget av Trump i 2016 var nettopp et eksempel på hvordan falske nyheter og falske identiteter ble brukt (blant annet av Russland) for å påvirke utfallet av valget.

Twitters beslutning fortjener med andre ord ros, ikke ris. Hadde selskapet vært seg sitt ansvar bevisst tidligere, kunne de bidratt til å spare verden for den skampletten Trumps presidentskap utgjør.

Les også

 1. Donald Trump kommer med egen presidentordre om sosiale medier

 2. Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

 3. Zuckerberg mener Facebook kan stanse innblanding i det amerikanske valget

Publisert:
 1. Demokrati
 2. Falske nyheter
 3. Donald Trump
 4. Twitter
 5. Facebook

Mest lest akkurat nå

 1. Flere land har snublet etter en gjenåpning. Derfor kan Norge lykkes bedre.

 2. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

 3. Hun fikk hjerneslag midt under pandemien. SUS innrømmer at de ikke gjorde en god nok jobb

 4. – Nye SUS skal nesten ikke ha parkeringsplasser for ansatte

 5. Stjernen som sa nei til høyere lønn

 6. Derfor må du fortsatt bruke munnbind på fly