Klar tale fra Kina

LEDER: Vi kan ikke bøye nakken for Kina. Det vil koste oss altfor dyrt.

Kinas utenriksminister Wang Yi og Norges Ine Eriksen Søreide (H) holdt pressekonferanse etter møtet torsdag.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Jeg kan bare si at Kina alltid vil forkaste ethvert forsøk av noen som helst til å politisere Nobels fredspris og intervenere i Kinas interne anliggende. Kinas holdning om dette er steinhard», sa den kinesiske utenriksministeren Wang Yi til Aftenpostens journalist torsdag.

Spørsmålet han fikk under pressekonferansen, var om forholdet mellom Norge og Kina vil tåle en eventuell fredsprisutdeling til kinesiske regimekritikere, som demokratiforkjemperne i Hongkong.

Venstres Guri Melby har foreslått folket i Hongkong til Nobels fredspris. Det gjorde hun som stortingsrepresentant i fjor høst, før hun ble statsråd. Spørsmålet om hva som skjer med Norges forhold til Kina om de får prisen, har ikke et opplagt svar. Det vil si, Wang Yi er klar i sin trussel om hva Kina da gjør. De vil fryse forholdet til is, som de gjorde i 2010. Det varte i seks år. Men hva gjør Norge?

Solbergregjeringens krumspring for å komme inn i den kinesiske varmen etter at den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, var ikke bare stolte øyeblikk. I 2014 gledet de Kina med å si nei til å møte Tibets åndelige leder Dalai Lama. Det gjorde de ikke først og fremst av hensyn til økonomi, sa Solberg dengang, men utfra et ønske om å komme i dialog med Kina om klima, menneskerettigheter og fattigdom. Det er det forsåvidt ingen grunn til å mistro - selvsagt skader det arbeidet med alle disse sakene at man ikke får verdens største land i tale.

I erklæringen mellom de to landene da forholdet ble normalisert i 2016, smyger regjeringen seg også på sokkelesten. Der står det blant annet at den norske regjeringen helt og fullt respekterer Kinas utvikling og sosiale system, at de legger stor vekt på Kinas kjerneinteresser og viktigste anliggender, ikke vil støtte handlinger som kan undergrave disse, og at de vil gjøre sitt beste for å unngå skader på det bilaterale samarbeidet i fremtiden.

Kina er den neste supermakten. De er en viktig handelspartner. Men i kraft av den makten kan de også påvirke og presse vår og andre lands ytringsfrihet, og våre og andre lands holdninger til menneskerettigheter. Norske myndigheter må være villige til å forsvare disse verdiene overfor Kina også når det går utover økonomi og arbeidsplasser. For prisen for å bøye nakken for Kina i helt grunnleggende spørsmål har vi på ingen måte råd til.

Publisert: