LEDER: Flott at flere finner fjellet

Fjellet har blitt mer tilgjengelig. Det skal Stavanger Turistforening ha mye av æren for.

Stavanger Turistforening har gjort hyttene mer tilgjengelige og terskelen for å gå til fjells lavere.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er lenge siden fjellhyttene til Stavanger Turistforening kun var fylt opp av nikkerskledde fjellgeiter på jakt etter det enkle liv. Stadig flere følger nå de røde T-ene til fjells.

Turistforeningen melder om stor økning i antall gjester. I fjor besøkte nesten 5000 flere personer hyttene enn året før, og mange av dem er unge. De mest fjellvante, de som kjenner hver knaus og hver sti, må altså dele hyttene med mer uerfarne turgåere.

Det har blitt kult å gå i fjellet, mener Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Vi tror han kan ha rett i det. Forklaringen kan blant annet være en økende miljøbevissthet. Kortreist ferie er bra for kloden og bra for kroppen. Svak krone gjør nok også sitt til at mange finner en sti å følge også i sommer. I en stadig mer digitalisert verden ser også flere verdien i å legge fra seg nettbrett og mobil et par dager, til fordel for frisk luft, fuglekvitter og brusende elever.

Det finnes altså en rekke åpenbare forklaringer på at fjellet er blitt pop.

Samtidig mener vi Stavanger Turistforening skal ha mye av æren for at besøket til fjells øker. Turistforeningen har gjort flere grep for å gjøre hyttene sine mer tilgjengelige - også for dem som ikke er så fjellvante, og som gjerne ønsker seg litt mer komfort.

Mens mange erfarne fjellfolk synes det er en del av sjarmen innimellom å komme til ei full hytte, og dermed ta til takke med ei madrass på gulvet, foretrekker andre at det står ei ledig seng og venter når målet er nådd.

Derfor er det nå mulig å bestille rom og seng på flere av de mest populære hyttene til Turistforeningen. Etter hvert skal bestilling innføres på alle hyttene. Denne nyvinningene skal imidlertid ikke ødelegge for dem som impulsivt vil legge ut på tur. Alle hyttene skal fortsatt ha en del sengeplasser som ikke kan bestilles.

Terskelen for å legge ut på tur har altså blitt lavere fordi man kan reservere plass, men trolig også fordi noen nye hytter, som for eksempel Skåpet i Forsand, ligger i kort avstand. Turen fra parkeringsplassen tar om lag en time og krever lite utstyr og oppakking. Å gå i fjellet må ikke være ekstremsport.

Så populært er turmålet Skåpet at alle helger fram til november er booket. Men igjen; det er fortsatt mulig å komme spontant for den som klarer seg med mindre komfort.

Les også

 1. På denne turisthytta er første ledige helg i november

 2. Turistforeningen blir kritisert for «farlige» oversettelser

 3. Stor auke for turisthyttene

 4. Vil ha fleire innvandrarar på tur

Publisert:
 1. Stavanger Turistforening
 2. Friluftsliv
 3. Ferie

Mest lest akkurat nå

 1. Boligbrann i Søredalen

 2. – Det er fryktelig dumt å basere hele sexlivet på et lite organ som funker eller ikke funker

 3. Vårt energisystem er satt på spill

 4. Fikk inn mer penger enn planlagt til minnesmerke

 5. Tre skjørt og bluse-hus nominert til pris

 6. Ingen TV-håndball i Iran: Vestlige drakter setter stopp