Store personutskiftninger i lokalpolitikken gjør valget åpnere

LEDER: På løpende bånd varsler profilerte politikere at de trekker seg. Det setter en ekstra spiss på kommune- og fylkestingsvalget neste år.

Flere av hotelltakkameratene, som består av partiene som inngikk budsjettsamarbeid i Stavanger etter valget i 2015, nå finne seg nye venner etter valget neste år. Kanskje forsvinner over halvparten av disse fra politikken. F.v. John P. Hernes (H), Karl W. Sandvig (Pp), Kari Raustein (Frp, nå H), Christine S. Helgø (H), Bjørg T. Moe (KrF), Per Thorbjørnsen (V) og Bjarne Kvadsheim (Sp).
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I 20 år har Bjørg Tysdal Moe (KrF) vært varaordfører i Stavanger. Hun har vært folkevalgt enda lenger, men forrige uke sa hun at det får være nok. Per Thorbjørnsen (V) og Terje Rønnevik (Ap) har vært med enda lenger. Begge har allerede sagt det samme som Moe. Ap’s ordførerkandidat ved forrige valg, Cecilie Bjelland, har gitt stafettpinnen videre til Kari Nessa Nordtun og høyreordfører Christine Sagen Helgø vet ikke helt hva hun skal gjøre.

Høyres toppkandidater i Sandnes, Thor Magne Seland, og i fylkespolitikken, Janne Johnsen, gir seg også. I Egersund er det usikkerhet rundt varaordfører Leif Erik Egaas (H). Listen er lang, og den vil bli lengre, fordi mange ennå ikke har bestemt seg.

Det er ikke negativt at partiene får inn nye folk. Politiske verv er ikke noe folk skal ha til odel og eie. Samtidig er det viktig med en god miks av rutinerte og nye politikere. For stor utskifting på én gang, kan være uheldig, men friskt blod er helt nødvendig.

Samtidig ligger det alltid en risiko i å bytte ut noe som virker. Det er uten tvil lettelse i posisjonspartiene i Sandnes over at frontfigurene Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp) fortsetter. Deres personlige popularitet er viktig for partienes oppslutning i kommunen.

Les også

Borgli gir fortsatt gass - Wirak på gli

Les også

Her er dama som skal få Høyre ut av skyggen

I Stavanger bystyre har det åpenbart vært godt å sitte. Det er nesten blitt kjedelig for velgerne å forholde seg til de samme personene år etter år. Neste år vil flere av partiene, både i dagens posisjon og opposisjon, komme tilbake med andre gruppeledere enn i dag. Personkjemi har hatt veldig mye å si for samarbeidet (eller mangel på samarbeid) i styringen av Stavanger.

Den personkabalen som nå legges, er derfor svært avgjørende for det som skjer i lokalpolitikken fram til 2023. Den nye kommunestrukturen gir dessuten en ekstra dimensjon til valgene i Nye Sandnes og Nye Stavanger.

Helt uavhengig av hvordan valget går, er det allerede klart at det blir mange nye frontfigurer i lokalpolitikken fra neste høst. Vi tror dette vil gavne de nye kommunestyrene og fylkestinget. Det gjør dessuten valget mer uforutsigbart og forhåpentlig skaper det økt engasjement blant velgerne.

Publisert: