Venteliste til psykolog: Vis hva dere gjør, Helse Vest

LEDER: Før jul var ventetiden hos psykolog og psykiater på over ett år. Nå har Helse Vest gitt opp å koordinere køen.

«De som har depresjon har ikke energi til å kjempe for sin sak. Jeg er ganske bekymret for dem», sier Lars Peter Christersson, leder for allmennlegeforeningen i Rogaland.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Vi har en situasjon der befolkningen ikke får et helsetilbud som blir regnet som viktig. Det er helt uakseptabelt,» sa helsesjef Tord Haaland i Stavanger kommune til Aftenbladet før jul. Tilbudet om behandling hos avtalespesialister innen psykologi og psykiatri er i praksis utilgjengelig for nye pasienter, mente både han og kommuneoverlege i Klepp, Marit Anda.

Ventetiden var på over ett år.

Les også

Fastleger gir opp å henvise til psykolog

Enda verre

Nå er det enda verre, sier lederen for fastlegenes forening i Rogaland, Lars Peter Christersson til Aftenbladet denne helgen. Ventetiden er så lang at Helse Vest har gitt opp å ha en avtalekoordinator for dette. Det var ingen vits, henvisningene hopet seg opp hos koordinatoren, og kom ikke en gang over i ventelistekøen hos de enkelte spesialistene, slik meningen var.

Nå må pasientene igjen gjøre som før, selv ringe rundt til psykologer og psykiatere som har avtale med det offentlige, og høre om de har plass. Dermed skyver Helse Vest problemet deres egen koordinator ikke lenger kunne håndtere, over på syke enkeltmennesker. Er du behandlingstrengende for angst eller depresjon, bør du slippe å ringe rundt for å få avslag.

Les også

Legeforeningen: Pasienter står uten tilbud om psykisk helsehjelp

Helseminister Bent Høie ga helseforetakene beskjed om å øke antall avtaler med spesialister i 2017. Foretakene skulle selv prioritere på hvilke områder. Helse Vest la en ny avtale innenfor psykisk helse til Helse Stavanger.

Les også

Høie: - Dette er ikke greit

Bedre samarbeid

Høie er også bekymret for ventetiden ved de distriktspsykiatriske sentrene (DPS)i regionen. Han viser til at andre, blant andre Nordfjord, har klart å fjerne denne ventetiden helt.

Helsesjef Tord Haaland i Stavanger var også bekymret for kapasiteten ved Stavanger Distriktspsykiatriske senter (DPS), som han mente var i ferd med å bli sprengt.

Sengeposten ved Randaberg DPS er nedlagt.

Helse Vest mener problemene i stor grad må løses med bedre samarbeid mellom DPS, fastleger og avtalespesialister.

De skal prøve ut en felles vurderingsenhet, for at flere fortere skal få rett hjelp på rett plass.

Lite tillitvekkende

Det er vel og bra. Men det er ikke lett å tro Helse Vest på at dette ikke også handler om underkapasitet. Det er ikke ofte helsesjefer, kommuneoverleger og fastleger roper så høyt om manglende kapasitet. Helse Vest svarer stort sett i svært generelle vendinger. Det er lite tillitvekkende

Det er på tide at Helse Vest viser helt konkret at de tar ansvar for problemet. Gjør mer, og vis oss hva dere gjør.

Les også

 1. Formidabel vekst innan psykisk helsevern i Helse Stavanger

 2. Underkapasitet medfører lange ventelister

Publisert:
 1. Helse Vest
 2. Fastlegene
 3. Bent Høie
 4. Psykologi

Mest lest akkurat nå

 1. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 4. Milde omikrontilfeller gir håp

 5. Ned i vekt? Bli kvitt magefett? Her er årets mest populære kostholdsråd.

 6. Disse korona­reglene gjelder nå