Diktatorviruset

LEDER: USA går mot full nedstengning, Ungarn går mot diktatur, mens Hviterussland ikke gjør noe i kampen mot koronaviruset.

Ungars statsminister Viktor Orbán bruker korona-epidemien til å styrke egen maktstilling.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 1032 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Den raske forflytningen av virusets såkalte episenter har flyttet mye av oppmerksomheten fra Kina og Sør-Korea til Europa og USA. Akkurat nå er det smitte- og dødstallene fra Spania og Italia som er mest oppskakende. Landene er mer eller mindre nedstengt, men fortsatt ser vi knapt resultater av dette. Storbritannia og USA er land som fort kan følge etter når det gjelder store, stygge tall.

Hviterussland, som inntil nylig ble kalt Europas siste diktatur, er det eneste landet i Europa som tilsynelatende ikke har satt inn tiltak av betydning. Blant annet spilles toppserien i fotball i landet som normalt, med den merkverdige følgeeffekten at fjernsynsrettighetene til denne bakgårdsligaen plutselig er solgt videre til mange land. Diktatoren selv, Alexandr Lukasjenko, opptrådte for en fullsatt ishall i helgen.

Les også

Presidenten foreslår vodka og badstu mot viruset

I Ungarn sitter Viktor Orbán som statsminister i Ungarn. Han tar smittefaren på alvor. Dessverre har han også brukt situasjonen til å stramme ytterligere til rundt den spesielle konstruksjonen han selv kaller «illiberalt demokrati». Uten de parlamentariske kontrollmekanismene vi har for unntakslovene i Norge, har han brukt situasjonen til å gi sin egen regjering uinnskrenket makt. Situasjonen kan vare lenger enn koronafaren, så det er all grunn til å ta advarslene fra journalisten Paul Lendvai på alvor. Han spør nå om det nye forslaget kan gjøre Ungarn til EUs første diktatur.

De siste ukene er det blitt en vanlig frase å si at ingenting blir som før etter koronakrisen. Dette er det muligens noe riktig i, fordi samfunnet gjør noen raskere forflytninger enn det ellers ville gjort. Likevel er det all grunn til å tro at politisk stabile og økonomisk sterke samfunn, som vårt eget, vil bruke kort tid på å finne tilbake til en slags normal.

Det vi derfor virkelig burde bekymre oss for, er hvordan tilstanden vil bli i flyktningleirer i Midtøsten og Sør-Europa når viruset angriper for alvor. Og i enda større grad er det grunn til å frykte utviklingen i flere afrikanske stater når viruset nå også er på full fart innover dette kontinentet. Og det er også grunn til å frykte at autoritære stater som Kina vil bruke sine metoder for å stoppe epidemien på, som et bevis på at diktatur er det beste. Det vil være forferdelig dersom koronaviruset også blir et diktatorvirus.

Publisert: