Svikt i EU-samholdet

LEDER: Samholdet i EU er satt på prøve av korona-epidemien. Prøven er foreløpig ikke bestått, påpeker presidenten i EU-kommisjonen.

Leder av EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, maner medlemslandene til koronasamhold.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 572 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Ursula von der Leyen var ikke nådig med sine egne da hun nylig holdt en tale i forkant av et møte EU-lederne imellom. «Vi kan ikke bekjempe en epidemi som ikke kjenner noen grenser, ved å stenge de nasjonale grensene», var hennes budskap.

Bakgrunnen var klar. Både Tyskland, Tsjekkia, Frankrike og Romania fikk kritikk tidlig i koronafasen i Europa. Landene ønsket å holde medisiner og medisinsk teknisk utstyr innen egne grenser, og vegret seg mot å hjelpe Italia, stikk i strid med forutsetningene for det europeiske fellesskapet. For EU-landet Italia ble dette spesielt vanskelig, noe som endte med at landet ba Kina om hjelp – og fikk det. Både i form av medisinsk teknisk utstyr og av personell med kompetanse på koronakrisen.

Typisk nok var det Nato Spania henvendte seg til da landet ble overveldet av krisen, ikke EU. EU har etter utvidelsen østover slitt med flere av medlemslandene som har gått i en proteksjonistisk retning. Satt på spissen virker det som om land som Ungarn og Polen gjerne tar imot pengestøtte og andre fordeler av EU-medlemskapet, men nekter å bidra selv i felles løsninger. Epidemien kan forsterke slike holdninger.

Ursula von der Leyen brukte sterke uttrykk. Blant annet at flere av medlemslandene så ut til å ville delta i et godværssamarbeid, men nektet å la andre komme under paraplyen da uværet meldte seg.
Det er befriende klar tale. Og både Russlands president Vladimir Putin, og topplederne i det kinesiske kommunistpartiet har vært raske med å påpeke bristen i det europeiske samholdet.

Løsningen er likevel ikke å skalere ned, eller droppe samarbeidet. Men det kreves en sterk innsats for å styrke fellesskapet og fellesskapstenkningen. Akkurat nå handler det om å vise solidaritet. Bare ved å hjelpe hverandre kan man få bukt med krisen.

Og i etterkant må hele beredskapssystemet med produksjon av både medisiner, medisinsk teknisk utstyr og annet essensielt beredskapsmateriell gjennomgås. Den totale beredskapen må styrkes og videreutvikles på alle områder.

En sterk beredskap nasjonalt, vil også utgjøre en styrke i krisehåndteringen i hele fellesskapet. Fortsatt er det slik at vi trenger mer internasjonalt samarbeid. Ikke mindre. Og der har EU-landene vist at
målet ikke er nådd, selv om det er ting de siste dagene som tyder på at von der Leyen er i ferd med å få gehør.

Les også

 1. FN: Menneskeheten er truet

 2. Boris Johnson og helseministeren smittet av koronaviruset

 3. Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid

 4. Europa stopper opp

Publisert:

Korona-viruset

 1. – Vi har allerede kart­lagt uvaksinert helse­personell

 2. Koronaen på fram­marsj i Russland: Ny døds­rekord

 3. Åpner for at uvaksinert helsepersonell kan omplasseres

 4. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 5. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 6. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 1. Korona-viruset
 2. EU
 3. Ursula von der Leyen
 4. Koronaviruset
 5. Nato