Trangt for Sandnes

LEDER: Lånegjelden vokser i Sandnes. Kuttes må det, og de største kuttene er foreslått i skole og i omsorg. Er det gjennomførbart?

Det lå alvor over rådmann Bodil Sivertsens presentasjon av Sandnes-budsjettet.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har for høy vekst i lånegjeld, og for høye investeringer, sa rådmann Bodil Sivertsen da hun torsdag la frem økonomiplanen for de neste fire årene for Sandnes kommune.

Les også

Tøff bruk av sparekniv og kraftig opplåning i Sandnes

Lånene som kommunen må betjene ved hjelp av frie inntekter, øker fra kr 3,7 milliarder i 2019 til kr 5,1 milliarder i 2023.

På investeringssiden får skolene nærmere en milliard. Sandved skole skal utvides og moderniseres, det skal også skolene på Sviland og Malmheim, ungdomsskolen på Bogafjell står ferdig i 2020, og Kleivane får sin skole i 2021. I tillegg kommer det ny svømmehall på Austrått, og Giskehallen skal rehabiliteres.

Det skal bygges nye sykehjemsplasser, og nytt bofellesskap for unge funksjonshemmede. Bypark på Ruten og oppvarmet, flytende basseng i Vågen er også på investeringslisten.

Rådmannen foreslår et kutt på driftsbudsjettet på 91,8 millioner kroner i 2020, og størst kutt må de to største sektorene ta. Oppvekst og skole skal kutte 20,5 millioner neste år, og Helse og velferd 29,4.

Er det realistisk?

I år skulle Oppvekst og skole kutte fem millioner, men ved utgangen av august hadde de et merforbruk på 6,5 millioner. I de tallene lå først og fremst økt behov for lovfestet spesialundervisning. Der 579 elever hadde vedtak om spesialundervisning i 2018, hadde 680 det i 2019. Det er en økning på 17,4 prosent. Dermed hadde barneskolene i Sandnes et merforbruk her på over ni millioner bare i vår.

Og for Helse og velferd? Der var overforbruket ved utgangen av august på 20 millioner kroner. Det meste av overforbruket lå hos sykehjemstjenesten. Rådmannen foreslo da en tilleggsbevilgning på 2,7 millioner til ressurskrevende brukere.

For neste år har Sivertsen tatt høyde for at behovet for spesialpedagogikk blir som i år. Men det er likevel vanskelig å se hvordan disse sektorene skal komme i mål med innsparingene det legges opp til. Det er også bare begynnelsen, når det gjelder Oppvekst og skole skal de i 2021 kutte 25 millioner.

– Målet er å tilby gode tjenester til mindre penger. Vi må jobbe smartere og effektivisere mer, sa Bodil Sivertsen under presentasjonen, men mente samtidig at kommunen alt driver effektivt.

For skolen sin del kan de ikke effektivisere bort barna som trenger spesialpedagogiske tilbud. De kan heller ikke la være å ha nok lærere til å oppfylle lærernormen. De må knipe inn på drift andre steder. De må knipe til det blir blåmerker, skal dette gå opp.

Les også

 1. Sandnes’ største barneskole blir større: - En gledens dag!

 2. Slik vil Sandnes-rådmannen investere: Skolebygg sluker over 1 milliard

 3. Sandnes kommune: Merforbruk på 35,9 millioner kroner

Publisert:
 1. Bodil Sivertsen
 2. Sandnes kommune
 3. Ruten
 4. Oppvekst

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Hugger opp supplybåter på løpende bånd under E39

 4. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.

 5. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 6. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.