Trumps konspirasjonsteorier

AFTENBLADET MENER: At Donald Trump så eksplisitt gjentar konspirasjonsteorier, viser at han er villig til å gjøre alt for å bli likt og gjenvalgt. Det er rett og slett skremmende.

WWG1WGA :«Where we go one we go all» er et av QAnon-bevegelsens slagord.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tidligere denne uken retvitret USAs president Donald Trump et innlegg som inneholdt emneknaggen «PedoBiden».

Twittermeldingen kom fra en konto med brukernavnet ConservativeGirl. Den inneholdt en video av demokratenes presidentkandidat Joe Biden som tar på skuldrene til en kvinne.

Biden har tidligere blitt anklaget for trakassering, men det viste seg ikke å være noe hold i disse. Ingen av de involverte kvinnene var unge, og ingen av dem mente Biden drev med seksuell trakassering av dem. Men den høyreekstreme konspirasjonsteoribevegelsen QAnon har likevel fortsatt å bruke disse usanne anklagene til å stemple Biden som pedofil.

Les også

Trump sprer pedofilianklage mot Biden

Les også

Vippestater avgjør presidentvalget i USA

Kannibaler

Qanons konspirasjonsteorier går i korte trekk ut på at mediene, politikere og Hollywood-kjendiser er kannibaler som driver med satanistiske ritualer og selger barn for sex. Disse er støttet av det de kaller «den dype staten», altså noen som jobber i kulissene av makten. Trump er i dette narrativet den store helten som kjemper mot dette, ifølge QAnon.

Bevegelsen har de siste par årene fått bred oppslutning i det amerikanske folk, og spesielt under koronakrisen. QAnon-tilhengerne tror at pandemien er en såkalt «plandemic», en planlagt pandemi som skal gjøre det enklere å bortføre barn.

Nylig ble det arrangert protester for tilhengere av QAnon i 200 byer over hele USA, samt i Europa. Personer som kalles Q-tilhengere, kan nå også bli valgt inn i den amerikanske kongressen. For i deler av det republikanske partiet vokser støtten til bevegelsen.

Ifølge Facebook er antall brukere som følger QAnons sider og grupper nå på over 3 millioner. Washington Post anslo i juni at rundt 600.000 amerikanere hadde stemt på kandidater som promoterer bevegelsen.

Les også

Stor menings­måling i 13 land viser et svekket syn på USA

Les også

Trump og Demokratene i splid om skogbranner og klimaendringer

Skremmende

Tidligere har Trump sagt at han ikke helt visste hvem disse folkene er, men samtidig har han retweeted meldinger fra deres følgere og har uoffisielt støttet det de står for.

I august, derimot, nevnte han dem eksplisitt for første gang, da han uttalte på en pressekonferanse i Det hvite hus: «Jeg har hørt at disse folkene elsker vårt land. Så jeg vet egentlig ikke noe om dem, annet enn at de visstnok liker meg.»

Men det har vært tydelig lenge at Trump ser at denne bevegelsen støtter ham, og at han har gitt dem små drypp lenge om at han er på deres side. At han nå går ut og så eksplisitt gjentar deres konspirasjonsteorier, viser at Trump er villig til å gjøre alt for å bli likt og gjenvalgt. Det er rett og slett skremmende.

Det er det også at millioner av amerikanere går rundt og tror på disse konspirasjonsteoriene.

Les også

 1. – I den ene debatten etter den andre finnes det nå bare ett rett standpunkt

 2. Trump holdt valg­møte i Nevada og trosset for­bud mot å samle mange mennesker

 3. Roger Stone vil ha unntaks­tilstand om Trump taper valget

 4. Ny bok: Trump fullt klar over at han ga amerikanerne feil informasjon om korona­viruset

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Trump
 3. Donald Trump
 4. USA
 5. Joe Biden

Mest lest akkurat nå

 1. Viking Stadion AS foreslår kraftig utvidelse

 2. Lisa og Vetle gjorde funn som kan hele Stein­kjerringa

 3. Scoret fire i ellevill målfest

 4. En komplett skan­dale i Sirdal

 5. Ramponert hytte i Sandnes er til salgs – byantikvaren håper nye kjøpere er årvåkne

 6. FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa