LEDER: Uavklart politisk situasjon i Sverige

AFTENBLADET MENER: Sverigedemokratenes (SD) posisjon er så sterk at svenskene aldri vil komme tilbake til en normalsituasjon.

Få tror at moderatleder Anna Kinberg Batra (t.h.) sitter fram til det svenske valget neste høst, men her får hun iallfall noen trøstens ord fra Erna Solberg (H).
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Alle politiske festivalers mor, Almedalsuken, avvikles nå på Gotland i Sverige. Den siste meningsmålingen, som ble presentert i avisen Expressen, viste over 20 prosent oppslutning for SD. De rødgrønne, som utgjør en mindretallsregjering har i underkant av 40 prosent (inkludert støttepartier). Det samme har den borgerlige opposisjonen, populært kalt Alliansen.

Alliansen lider under krisemålinger for høyrepartiet Moderaterna, lederstrid i det liberale partiet og at Kristeligdemokratene ligger under sperregrensen. Uten at det vises så godt på målingene, har dette styrket selvtilliten til statsminister Stefan Löfven fra Sosialdemokratene.

Så fornøyd er han, at han like godt har droppet hele Almedalen, til fordel for å reise rundt i landet for å møte «vanlige folk», som han sier. Etter tre år ved roret har han også begynt å overbevise svenskene om sine lederegenskaper.

Moderat-leder Anna Kinberg Batra har hele våren vært under et hardt press fra sine egne. Etter å ha rettet en slags samarbeidsinvitasjon til SD, som ellers har vært helt ute i kulden i svensk politikk, har partiet bare falt og falt. SD er blitt landets nest største parti på målingene. Center-leder Annie Lööf er i tillegg i ferd med å bli folkets statsministerfavoritt blant de borgerlige.

Det kan fastslås allerede nå, at SD heller ikke kommer i regjering etter valget neste høst. Alle de andre partiene, også Batras venner i Alliansen, har understreket dette. Samtidig er det ingenting som tyder på at SD får svekket sin posisjon i Riksdagen.

Skal svensk politikk komme tilbake til normalsituasjonen med flertallsregjering, er det derfor nødvendig med nye konstellasjoner, men dette er heller ikke normalt for svenskene. Sosialdemokratene flørter allerede nå med Annie Lööf og Centerpartiet, uten å få så voldsomt mye gehør ennå. Situasjonen minner litt om forholdet mellom Ap og KrF i Norge.

Mye vil skje i året fram til det svenske valget. Det skal blant annet avholdes enda en Almedalsfestival før det, og situasjonen for Anna Kinberg Batra må avklares. Hun kan jo finne trøst i at også Erna Solberg var gjennom noen perioder med krisemålinger før hun ble statsminister og stjerne, men akkurat nå er det få som satser på henne som borgerlig statsministerkandidat neste høst.

Publisert: