Alarmerende rekord

LEDER: Vi må ønske alle forslag som kan bidra til å lette legemiddelmangelen velkommen.

Den siste tiden har vi hørt om flere og flere tilfeller av mennesker som ikke får medisinene sine.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I oktober slo Statens legemiddelverk alarm. Fram til da var det rapportert 1035 tilfeller av medisinmangel i Norge. I hele fjor kom det til sammenligning 684 meldinger i løpet av hele året, ifølge NRK.

«Det er ny rekord», sa Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

Den siste tiden har vi hørt om flere og flere tilfeller av mennesker som ikke får medisinene sine. I verste fall er det helt tomt for enkelte medisiner, og da får ikke pasientene den behandlingen de trenger. Dette er alvorlig.

Det er flere årsaker til legemiddelmangelen. En er at det ofte er lang reisevei for medisiner, og mye kan gå galt. En annen er at de fleste medisinene ikke lenger er beskyttet av patent, og da tjener produsentene mindre på å produsere dem. I tillegg er det sterkt patentvern rundt råvarene.

Les også

Flere bruker smertestillende medisiner

Les også

Den store stygge medisinen

Globalt problem

Medisinmangel er ikke bare et problem i Norge, det er et globalt problem. Men ifølge Madsen kan Norge bidra med noe. Gjennom samarbeid med andre land kan vi hjelpe hverandre i en krise, vi kan fylle opp lageret vårt og sykehusene kan lage medisinen selv.

Norge har nesten ingen egenproduksjon av medisiner. NHO har sagt at vi må bygge opp norsk legemiddelindustri.

Og myndighetene har satt i gang et arbeid for å bedre situasjonen. Helsedirektoratet har foreslått 29 tiltak for å bedre legemiddelberedskapen i Norge. Dette innebærer blant annet at det vurderes hvordan det kan legges til rette for økt nasjonal, nordisk eller europeisk produksjon av legemidler. Et lovforslag, som blant annet skal sikre at medisiner blir i Norge, er på høring.

Les også

Medisiner er billigere i Norge enn i andre land

Les også

Statens helsesjefer vil ha slutt på hemmelige medisinpriser

Nytt forslag

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsmann i Høyre, har utarbeidet et forslag om å lagre råstoff. I stedet for å lage et ferdig produkt, kan norske myndigheter kjøpe inn råvarer og inngå avtaler med produsenter i Norge.

Ved en eventuell krise i dag må myndighetene ut i et marked for å få tak i produktene. Det tar ofte lang tid. Gjennom oppkjøp av råvarer, kan man unngå en krise i framtiden.

Leif Rune Skymoen, sjef for den norske legemiddelprodusenten Curida, er positiv til forslaget. Han sier de kan bidra til å løse legemiddelmangelen, så lenge de får drahjelp fra myndighetene.

SVs Karin Andersen, derimot, mener at et eventuelt kriselager av råstoffer ikke er nok for å avhjelpe den situasjonen som har pågått i flere måneder. Hun har rett i at det ikke er nok. Men det er ingen grunn til å avfeie et forslag som kan være med å bidra til å bedre situasjonen.

Vi må ønske alle forslag som kan bidra til å lette legemiddelmangelen velkommen.

Publisert: