Arven etter Sætre

LEDER: Eldar Sætre (64) slutter som Equinor-sjef 2. november. Det blir den minst dramatiske avgangen i selskapets historie.

Fortid og framtid: Eldar Sætre (t.v.) gir fra seg ledelsen av Equinor til Anders Opedal 2. november. Her fotografert under pressekonferansen mandag.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Avgangen har vært planlagt og styrt siden i fjor. Ingen hendelser har fått selskap eller konsernsjef til å endre planene, heller ikke bråket rundt de kostbare USA-investeringene på forsommeren.

Helt tilbake til selskapets første konsernsjef, Arve Johnsen, som måtte gå som følge av overskridelsene knyttet til utbyggingen av Mongstad-raffineriet i 1987, har skiftene kommet brått, delvis som følge av skandaler og alltid uten at arvtakeren har vært klar.

Da Sætre tok over det som het Statoil etter Helge Lund høsten 2014, trodde alle, han selv inkludert, at dette var midlertidig. Blant annet fordi selskapet hadde tradisjon for å hente sine toppsjefer utenfra. Det viste seg fort at både selskapet og han selv likte opplegget så godt at det både ble permanent og seinere forlenget.

Mange mener Helge Lund timet sin avgang godt. På mange måter var det nemlig Sætre som fikk både oljekrisen, krisen i leverandørbedriftene, grønn omstilling og pengebruken i USA i fanget. Uten for mye kritikk kunne han derfor gjennomføre en ganske brutal nedbemanningsprosjekt, nettopp fordi han hadde sine sunnmørske bein trygt plantet både på bakken og i statoilkulturen. Han gjennomførte også navneskiftet, en øvelse som alltid er kontroversiell når det gjelder sterke merkevarer.

Styreleder Jon Erik Reinhardsen kom under mandagens pressekonferanse med en foreløpig hyllest av Sætres virke gjennom 40 år i selskapet . Det er ikke noe dårlig tips at disse godordene blir en del av arven etter Sætre.

Endringstakten er stor, men den kommer bare til å øke i framover. Dette blir hovedutfordringen for påtroppende konsernsjef Anders Opedal (52). Han har vært «runden» og kjent på de fleste sidene av virksomheten. Opedal har, som sin forgjenger, equinorkulturen under huden.

Det er en styrke for selskapet at det kan rekruttere fra egne rekker. Heller ikke denne gangen ble det en kvinne, men rekruttering av kvinnelige ledere må være en del av oppdraget til den nye sjefen.

Selv framhevet Opedal bevisstheten om at selskapet er en samfunnsaktør. I dette ligger selvsagt også likestillingsperspektivet. I tillegg er det fortsatt et stykke fram til at toppene i konsernet kan opptre med senkede skuldre og uten hjelpeløse, floskelfylte manus til hjelp, når selskapet er under press. Det er med andre ord fortsatt noe å gå på.

Publisert:
 1. Eldar Sætre
 2. USA
 3. Equinor
 4. Helge Lund
 5. Statoil

Mest lest akkurat nå

 1. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 2. 28-åringen kjøpte bare brukte klær i et helt år: – Det kostet meg to tusen kroner

 3. Ole Kallelid er død

 4. Snille, gode Ole Kallelid

 5. De leier ut trehytter i skogen på Ogna – med boblebad, sauna og utedusj

 6. Kvitsøyferja går som normalt