Ytringsfrihet skal finne sted

LEDER: Regjeringen setter ned en ny ytringsfrihetskommisjon, 20 år etter at den forrige kommisjonen leverte sin innstilling. Det er helt nødvendig.

Rasende pakistanske protestanter brenner det norske flagget i protest mot koranbrenning i Norge. Flagg og religiøse skrifter kan fritt brennes i Norge, men saken illustrerer nye utfordringer for arbeidet med ytringsfriheten.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Høsten 1999 leverte den daværende kommisjonen, under ledelse av professor Francis Sejersted, innstillingen som blant annet førte til at ytringsfrihetsbestemmelsen i Grunnlovens paragraf 100 ble oppgradert og modernisert. Nå heter det i første ledd at «Ytringsfrihet bør finne sted». Fortsatt er språket litt gammelmodig, fordi «bør» i denne forbindelse betyr «skal».

Det tok ytterligere 16 år før kommisjonens anbefaling om å fjerne straff for blasfemi ble gjennomført, men det er ikke tvil om at den lovmessige beskyttelsen av ytringsfriheten i Norge er solid.

Derfor trengs det neppe nye lovbestemmelser, iallfall ikke grunnlovsbestemmelser, for å sikre vilkårene for denne fundamentale menneskerettigheten. Likevel er det skjedd veldig mye på dette området siden den forrige kommisjonen leverte sin grundige – og etter den tidens forhold – gode rapport. Det speiles ikke minst gjennom mandatet til den nye kommisjonen, som ble offentliggjort av kulturminister Trine Skei Grande (V) forrige uke.

Over fem sider beskrives en virkelighet som var helt umulig å forutse ved forrige korsvei. Framvekst av sosiale medier, muhammedkrisen, bruk av terror som middel for å stoppe kritikk og andre ytringer, falske nyheter, spredning av ulovlig innhold på nettet og en utbredt netthets, er eksempler på det vi må forholde oss til i det daglige.

Departementet pålegger derfor kommisjonen, som skal utnevnes på nyåret, å kartlegge ytringsfrihetens stilling i Norge i lys av alle disse nye momentene og komme med forslag til tiltak for «å fremme en åpen og opplyst samtale». Her må kommisjonen også vurdere om mange unnlater å delta i denne samtalen i det rommet som har oppstått mellom krenkelseshysteriet på den ene siden og usaklig hets og mobbing på den andre.

Her ligger det også opplagte feller for kommisjonen, for det kan være fristende å prøve å temme den offentlige samtalen med forslag til nye påbud eller forbud. Forhåpentlig er mange av dagens problemer modenhetsspørsmål. Istedenfor å ta utgangspunkt i dagens status, må kommisjonen prøve å se framover og ikke lage regler som blir foreldede på 1–2–3. Vi vet allerede at norsk lovgivning kan komme til kort mot brukervilkårene til internasjonale giganter som Google og Facebook, så det er god grunn til å se etter andre løsninger.

Vi har tidligere støttet opprettelsen av en ny ytringsfrihetskommisjon og gjentar støtten her. Mandatet er vidt og tar inn over seg dagens virkelighetsbilde. Forhåpentlig vil arbeidet også utløse viktig forskning og nye funn på dette usedvanlig viktige området.

Les også

 1. Kommentar: Ingen tuller med Jesus lenger

 2. Karikaturutstilling kortes ned av hensyn til sikkerheten

 3. Kommentar: Vi oppfører oss umodent i begge ender av ytringsfriheten og trenger en helt ny veiledning for hvordan vi skal snakke sammen i samfunnet

Publisert:
 1. Ytringsfrihet
 2. Leder
 3. Netthets
 4. Trine Skei Grande
 5. Falske nyheter

Mest lest akkurat nå

 1. Uten­landske nyhets­byråer om Norges gjen­åpnings­helg: – Volde­lige kamper og opp­tøyer

 2. Viking-juvelen scoret hat trick mot Klepp i rå­sterk snu­operasjon

 3. Skuespiller Kjersti Holmen er død

 4. – Når jeg kommer inn i et rom tenker jeg ofte at jeg tar mye plass med mine 191 centimeter

 5. Markus Hoelgaard fra Ålgård var med i finalen, men det ble for langt opp til medalje

 6. Politiet om gjenåpningsnatten: – Lenge siden vi har hatt det så travelt