Et europeisk vendepunkt
LEDER: Russlands angrep på Ukraina kan sette fart i en negativ og svært farlig spiral i verden. Et bredt forlik i Stortinget om sikkerhetspolitikken vil være et sted å begynne.
- Aftenbladet
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) redegjorde for sitt politikkområde i Stortinget tirsdag formiddag. Som naturlig er, ble Russlands krig mot Ukraina hovedtema.
Gitt at diplomatisk språkbruk oftest er ganske nøktern, er det i seg selv oppsiktsvekkende, men fullstendig dekkende, at Huitfeldt kalte Vladimir Putin for «en brutal diktator». USAs president Joe Biden har de siste dagene karakterisert Putin som en «bølle», «diktator» og «krigsforbryter». Dette er også dekkende.
Huitfeldts redegjørelse likner på mange av de uttalelsene som har kommet fra hennes europeiske kolleger de siste ukene. Krigen i Ukraina endrer alt. Etter rundt 30 år med fred i Europa har verden blitt mye farligere. Russland har kastet masken og står fram som en fiende av demokratiet og suverene staters selvbestemmelse. Som nabo til Russland må dette selvsagt også få konsekvenser for norsk politikk.
Selv Nato-motstanderne i Rødt og SV erklærer nå at spørsmålet om medlemskap i forsvarsalliansen er lagt dødt inntil videre. Vi ser fram til at de to partiene også tar en grundig diskusjon på hva Norges sikkerhetspolitiske situasjon ville ha vært i dag uten medlemskap i Nato fra 1949. Det er verdt å merke seg at medlemskap diskuteres i både Finland og Sverige nå, noe som hadde vært lite tenkelig for bare en måned siden.
I Stortinget sa Huitfeldt at bak krigen i Ukraina kan vi ane konturene av noe større og farligere. Russland søker støtte hos Kina, verdens nest mektigste land. Kina er også en aktiv motstander av demokrati og menneskerettigheter. Store deler av verdens fossile energireserver befinner seg i petro-diktaturer i Midt-Østen og i Russland.
Matvaremangel truer, og veksten i den globale økonomien kan komme til å stoppe opp. På toppen av alt dette kommer klimakrisen.
Russlands invasjon i Ukraina er et vendepunkt i Europa og i verden, slik Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 var et vendepunkt, og slik fredsavtalene etter andre verdenskrig ble et vendepunkt. Putins Russland er i dag en erklært fiende av alle demokratiske, liberale stater.
Nedbyggingen av Forsvaret som startet etter avslutningen av Den kalde krigen må reverseres. Det vil ta tid. Og det vil koste store summer. Men det er helt nødvendig for å kunne opprettholde bærebjelken i vårt forhold til regimet i øst: Avskrekking.
Et bredt sikkerhetspolitisk forlik i Stortinget vil være et kraftfullt signal om at Norge ikke vil la seg kue av et aggressivt og ustabilt Russland.
Mest lest akkurat nå
Hommersåk samles i sorg – igjen
Det trengs et forbud mot bruk av robotklippere om natten og strenge reguleringer for bruk om dagen
Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt
Før visste bare lokalkjente om stølen. Så kom en «turfluenser»
Svært tunge år for rederiet Møkster, men over i pluss i år
Minst 123 avlyste flygninger mandag
Aftenbladet anbefaler
Mest debattert
Etter Forsand-vedtaket står regjeringa fullstendig utan integritet og truverd
Dommerkontroverser, målfest og ellevilt drama: Viking gikk på surt tap i Haugesund
Foreløpig vet vi ikke hvorfor den siktede begynte å skyte mot folk i Oslo. Den uvissheten er nesten ikke til å holde ut
– Akkurat nå går alle tankar til alle dei som kjenner i heile seg at det kunne ha vore dei