Historisk sjanse kan glippe

AFTENBLADET MENER: Riksantikvaren bør – bokstavelig talt – snu alle steiner for å vurdere om bakken under Domkirken likevel skal undersøkes.

Hva gjemmer seg under det 900 år gamle gulvet i Stavanger Domkirke? Det bør vi finne ut, mener Aftenbladet. Foto: Anders Minge

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

– Vi bruker sjelden store ord i historielaget, men dette er dramatisk og sjokkerende. Flere av våre folk var nesten på gråten da vi fikk høre dette. Først er argumentet penger. Så er det tid, før det til slutt er sikkerhet. Fagfolk mener imidlertid dette kan løses. Da er det hårreisende at det ikke blir gjort.

Slik ordlegger han seg, styreleder Birger Lindanger i Rogaland Historielag, når han skal beskrive reaksjonene på at Riksantikvaren ikke ønsker å gjennomføre en arkeologisk undersøkelse av bakken under Stavanger Domkirke.

Søndag ble det kjent at 13 interessenter, blant dem biskopen, ordføreren, Stavanger kirkelige fellesråd, Arkeologisk museum, Museum Stavanger, Stavanger kommune (kulturavdelingen), Byarkivet, Byantikvaren i Stavanger og Statsarkivet Stavanger, har sendt brev til Riksantikvaren i et forsøk på å få omgjort beslutningen om å ikke foreta en arkeologisk undersøkelse i forbindelse med restaureringen av Domkirken.

Reaksjonene er til å forstå. Stavanger Domkirke er av landets best bevarte middelalderkatedraler, og den direkte årsaken til byens grunnleggelse. Byjubileet i 2025 er en åpenbar anledning til å skaffe fram ny og viktig kunnskap om byens tidlige historie.

Det er ikke tvil om at grunnen under Domkirken er av enorm arkeologisk verdi, fordi dette området har vært bebygd og bebodd i svært lang tid, sannsynligvis også lenge før byens grunnleggelse i 1125.

Det er allerede funnet metallhåndverk og andre gjenstander som tyder på at storgården Stavanger var en handelsplass allerede i vikingtiden, og det er indikasjoner på at Mariakirken, som tidligere lå ved siden av Domkirken, kan være eldre enn før antatt.

Alt dette, og mer til, kunne blitt nærmere undersøkt ved en arkeologisk utgraving under Domkirken.

Når Riksantikvaren likevel ikke anbefaler en slik undersøkelse, skyldes dette altså at hun ikke anser arbeidsforholdene som sikre nok. Og dette er selvsagt ikke av så stor viktighet at det er grunn til å sette liv og helse på spill for dem som skal gjøre jobben.

Vi vil oppfordre partene til å gå en ekstra runde for å kvalitetssikre den analysen som er gjort. Er sikkerheten for dårlig, må det være avgjørende. Men hvis det er mulig å foreta undersøkelsene på en sikker måte, er det trist å gå glipp av muligheten. 900 års jubileet i 2025 vil jo være en glimrende anledning til å formidle ny kunnskap om byen vi er så glade i.

Byjubileet i 2025 er en åpenbar anledning til å skaffe fram ny og viktig kunnskap om byens tidlige historie

Les også

 1. «Begrav ikke den beste muligheten vår til å få vite mer om byens og kirkens historie!»

 2. «Begrav ikke den beste mulig­heten vår til å få vite mer om byens og kirkens historie!»

 3. Hårreisende og tragisk? Ordføreren er helt enig

 4. Gulvet i Domkirken er åpnet, men arkeo­logene får ikke grave

 5. I helgen åpnes Dom­kirken. Da kan du speide etter bein­rester, tenner og kiste­kanter

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Som alenemor er dagene krevende nok i seg selv

 2. Smitte på to sykehjem: 20 i karantene

 3. – Utviklingen i Rogaland er ufattelig trist

 4. Full forvirring om rødt nivå i videregående skole

 5. Her er Jone Laugalands dom over Rogalands første elferje

 6. Pappa Haaland reagerer etter sønnens exit mot City: – Merkelige avgjørelser